Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Turn of the Screw in de Munt: een subliem surrealistisch schouwspel

The Turn of the Screw in de Munt: een subliem surrealistisch schouwspelBlijf verwonderd!, Podium; de Munt; Opera

The Turn of the Screw in een regie van Andrea BrethBernd Uhlig

The Turn of the Screw in een regie van Andrea Breth

(Dit is een samenvatting van de audio, hieronder te beluisteren)

Net als OBVlaanderen brengt ook de Munt deze week een nieuwe productie die zich uitmuntend leent voor een verfilming: The Turn of the Screw is een gothic horrorverhaal gebaseerd op de gelijknamige novelle van Henry James over een gouvernante die begint aan een nieuwe job op een afgelegen landgoed waar ze de zorg krijgt over twee kinderen. Haar opdrachtgever, de voogd van de kinderen, wil er niet mee lastig gevallen worden. Al snel blijkt dat de kinderen in de macht zijn van twee geesten: die van een vroegere gouvernante en knecht, miss Jessel en Quint. Er zijn sterke insinuaties van pedofilie en geweld in het verleden en de nieuwe gouvernante slaagt er niet in Flora en Miles te beschermen tegen het kwaad. Er wordt een enorme spanning opgebouwd zowel in het libretto als in de muziek van Britten, iets wat al blijkt uit de titel: 'het aandraaien van de schroef'. Veel blijft onuitgesproken in het verhaal wat diverse interpretaties mogelijk maakt.

De Duitse topregisseur Andrea Breth levert hier een meesterwerk af met sublieme surrealistische beelden die doen denken aan schilderijen van René Magritte. Het zijn tableaus die geënt zijn op de bevreemdende klankwereld van Britten in deze opera: we zien stillevens met piano's waarin of waarop bewegingloze figuren liggen, grote kasten openen en sluiten zich waarin personages in allerlei houdingen opdoemen, de kasten staan symbool allicht voor wat verborgen moet blijven. Het decor is voorzien van schuifwanden die de ruimte vernauwen of vergroten naarmate de locatie wijzigt die overigens nooit letterlijk wordt weergegeven. Het meer bijvoorbeeld, waar Flora en Miles op zoek gaan naar de geesten, wordt enkel opgeroepen door nevelslierten op het toneel. Opvallend is de voortdurende aanwezigheid van één figuur die geen stem krijgt in het libretto: hij verschijnt in veelvoud als een man met hoed. Breth lijkt te insinueren dat er een link is tussen de verteller in de proloog, de voogd (voor wie de gouvernante een verborgen passie koestert) en Quint, wat deze enscenering nog meer ambigue maakt dan het werk op zich al is.

De eenheid tussen enscenering, personenregie, zang en instrumentale uitvoering is uiterst vloeiend en organisch met een meesterlijke vertolking van sopraan Sally Matthews als de gouvernante en van Julian Hubbard als de verwilderde Quint die verleidelijk vocaliseert en je de stuipen op het lijf jaagt. Mezzosopraan Carole Wilson is de meid met een houding van "I know nothing" maar wil het vooral niet weten. Een grote pluim voor de jeugdige vertolkers van Miles en Flora, Henri de Beauffort en Katharina Bierweiler die geweldig zingen en acteren, niet bepaald lieverdjes die twee maar griezeltjes! In de kamerbezetting van deze opera schittert het kruim van het Muntorkest onder de uiterst gefocuste aanpak van de piepjonge dirigent Ben Glassberg.

Een nieuwe operaproductie van een superieur niveau ook in de verfilming.

Sylvia Broeckaert

Praktisch: op de website van de Munt nog tot 6 mei; te beluisteren in Klara Live op 22 mei

Sylvia bij Greet over Turn of the Screw

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.