Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Twee Belgen naar halve finale Koningin Elisabethwedstrijd

Twee Belgen naar halve finale Koningin Elisabethwedstrijd Klassieke muziek

Twee Belgische sopranen stoten door naar de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang: Marianne Croux (met de dubbele Belgisch-Franse nationaliteit) en Charlotte Wajnberg.. Beluister op deze pagina ook hun optreden van de eerste ronde, waarmee ze zich dus voor de halve finale konden plaatsen.

De 24 halvefinalisten (Zang 2018) - Foto © imkeb / Bruno Vessiez

Er zijn nog 24 zangers in de running: 2 Belgen, 5 Koreanen, 5 Fransen, 3 Duitsers, 2 Oekraïners en telkens één Canadees, Argentijn, Spaanse, Chinees, Roemeen, Rus en Amerikaan. Goed voor 13 vrouwen en 11 mannen. Of nog beter uitgedrukt: 10 sopranen, 3 mezzosopranen, 6 baritons, 1 contratenor, 3 tenoren en 1 bas.

Klara-presentatrice Katelijne Boon zat gisteren op de eerste rij. 'Meest opvallend dit jaar zijn de vele uitstekende mannenstemmen. Dat is ook door de jury bevestigd', zegt ze. “Voor mij waren de uitschieters de Canadese bariton Iain MacNeil, de Chinese bas Li Ao, de Argentijnse bariton Germán Enrique Alcántara en de Amerikaanse bariton Alex De Socio. Bij de vrouwen vinden we veel mooie ronde stemmen, met een groot bereik en souplesse. De genadeloos gillende sopranen hebben de halve finale niet gehaald.'

De Vlaamse sopraan Charlotte Wajnberg maakte indruk met haar warme, karaktervolle stem die ze in twee totaal verschillende stukken inzette. Haar echtgenoot Aron Wajnberg begeleidde haar op de piano.

Koningin Elisabethwedstrijd - Eerste ronde 2018: Charlotte Wajnberg (c) imkeb.be
Koningin Elisabethwedstrijd - Eerste ronde 2018: Marianne Croux (c) imkeb.be
Foto van het optreden van Charlotte Wajnberg. Foto © VRT rr

De Duitse mezzo-sopraan Vero Miller intrigeert want ze zingt ook in een heavy-metalband. De Franse zangeressen vallen een voor een op door hun overrompelende présence. De flamboyante sopraan Axelle Fanyo is daar een mooi voorbeeld van.

Nog dit: Als de Koreanen Sooyeon Lee en Soo Yeon Lim allebei doorstoten naar de finale, zal Arie Van Lysebeth toch extra moeten opletten bij de proclamatie!

Katelijne Boon: 'We gaan een schitterende halve finale tegemoet, met boeiende zangers die veel in hun mars hebben.'

Vrijdag en zaterdag al is er de halve finale, telkens om 15u en om 20u. 

Klara zendt vanaf 19 uur rechtstreeks uit. Onze presentatrice Lut Van der Eycken overloopt eerst de highlights van de middag en volgt dan rechtstreeks alles op de voet. Zaterdagavond (of misschien pas zondagochtend iets na middernacht) worden dan de twaalf finalisten bekendgemaakt. Uiteraard kan u ook alles rechtstreeks volgen via klara.be en de Klara-app. Dat kan zelfs wereldwijd!

De middagsessies van de halve finale zijn te bekijken op Canvas, met Katelijne Boon en een gast; bij de avondsessies op Canvas+ (het kanaal van Ketnet) is er de uitzending die ook op Klara loopt, met Lut Van der Eycken.

De eerste ronde van de wedstrijd, met alle 55 zangers, kan je herbeluisteren via RTBF Culture.

Jubileumeditie

2018 wordt een jubileumeditie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang. Ze werd 30 jaar geleden, in 1988, voor het eerst georganiseerd. Dit gebeurde op initiatief van Gerard Mortier.

Er zijn deze editie enkele opvallende wijzingen doorgevoerd. De wedstrijd duurt amper twee weken. Veel zangers en juryleden kunnen zich moeilijk voor een lange tijd vrijmaken. Ze hebben vaak professionele engagementen lopen bij operaproducties. Ook het Symfonisch Orkest van de Munt, dat traditiegetrouw de zangers begeleidt, heeft het druk. Momenteel wordt in De Munt immers Lohengrin opgevoerd. De leeftijdsgrens voor de kandidaten werd opgetrokken naar 32 jaar. Want een stem moet kunnen rijpen!

De preselectie gebeurde op basis van een video. Er waren 312 inzendingen waarvan er 64 geselecteerd werden om deel te nemen aan de eerste ronde. Daar waren 6 Belgische sopranen bij.

De voorbije twee dagen vond in Flagey de eerste ronde plaats. De kandidaten kregen elk 10 minuten. Ze mochten elk twee werken naar keuze zingen, in een verschillende taal en uit een verschillende stijlperiode. Zowel lied als opera-en oratorium-aria’s waren toegelaten.

De jury bestond uit zangers (José Van Dam, Peter Schreier, Ann Murray, Renée Auphan, Salvatore Champagne), opera-intendanten (Marc Clémeur, Peter De Caluwe, Serge Dorny en Dominique Meyer) en pianisten/dirigenten (Christophe Rousset, Helmut Deutsch).

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel / Clara De Decker / Sander De Keere / Anne-Marie Segers / Vincent Verelst

Samenstelling week: Vincent Goris
Samenstelling weekend: Els Van Hoof 

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.