Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Twee Belgische zangeressen in finale Koningin Elisabethwedstrijd

Twee Belgische zangeressen in finale Koningin ElisabethwedstrijdKlassieke muziek

Even na middernacht zijn de finalisten van het prestigieuze internationale zangconcours Koningin Elisabeth bekendgemaakt in Brussel. De beide Belgische sopranen van de halve finale stoten door: Charlotte Wajnberg én Marianne Croux.

Foto © imkeb / Bruno Vessiez

De jury koos 12 finalisten uit de 24 deelnemers aan de halve finale, en daar zijn allebei de Belgische sopranen bij die het al tot in die halve finale hadden geschopt: Charlotte Wajnberg en Marianne Croux.

Commentatoren waren vol lof voor de zangprestaties van de Belgische vrouwen. Over Wajnberg zei Huub Claessens, zelf laureaat in de eerste editie van 1988, dat ze een "nobel en integer" recital had gegeven, met een "rond, zacht stemgeluid." Marianne Croux zei na afloop dat "ze de wedstrijd wilde vergeten tijdens haar optreden". Ze brachten elk een recital met piano. Wajnbergs begeleider is tevens haar echtgenoot.

Dit zijn de 12 finalisten:
Ao Li, bas uit China
Enrique German Alcantara, bariton uit Argentinië
Danylo Matviienko, bariton uit Oekraïne
Sooyeon Lee, sopraan uit Zuid-Korea
Rocio Perez, sopraan uit Spanje
Eva Zaïcik, mezzo-sopraan uit Frankrijk
Héloïse Mas, mezzo-sopraan uit Frankrijk
Alex DeSocio, bariton uit de Verenigde Staten
Yuriy Hadzetskyy, bariton uit Oekraïne
Charlotte Wajnberg, sopraan uit België
Samuel Hasselhorn, bariton uit Duitsland
Marianne Croux, sopraan, Belgisch-Frans

Ik ben verrast. Ik had het niet verwacht.
Charlotte Wajnberg

De Zes|Les Six, zes jonge studenten zang die de wedstrijd op de voet volgen, spraken met Charlotte Wajnberg na de proclamatie. Ze was verrast, zegt ze. Meteen na haar uitvoering was ze niet zeker. De komende week wil ze zich goed voorbereiden op de finale, zaterdag, nog wat extra les volgen en het geheugen trainen.

De integrale halve finale kunt u herbekijken op VRT NU.

Op naar de finale

De finale van de 9de editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang vindt volgende week plaats, op donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 mei. Dan zingen de finalisten niet met pianobegeleiding, zoals in de eerste ronde en de halve finale, maar met orkest: het Symfonieorkest van de Munt onder leiding van Alain Altinoglu, in Bozar. De finale is live te volgen op Canvas – met Nederlandse ondertiteling van de aria’s - en via Klara, klara.be en de Klara-app.

Dertig jaar geleden, in 1988, vond de eerste wedstrijd voor zang plaats, onder impuls van toenmalig Muntdirecteur Gerard Mortier en zanger José Van Dam, die nu in de jury zit. De eerste winnares was de Poolse Aga Winska. Sindsdien hebben veel Belgische zangers het goed gedaan: Werner Van Mechelen, Anne Cambier, Thomas Blondelle, Jodie Devos en Chiara Skerath haalden ook allemaal de finale.

Bron: VRT NWS

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be