Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Twintiger Oscar Beerten bekroond op Flanders Folk Awards

Twintiger Oscar Beerten bekroond op Flanders Folk AwardsBlijf verwonderd!

Het duo Raske Drenge (beste livegroep) en Sara Salvérius (beste album) zijn de winnaars geworden op de tweede editie van de Flanders Folk Awards. De prijzen zijn niet toevallig uitgereikt tijdens de Week van de Belgische muziek. Violist Oscar Beerten van de winnende groep Raske Drenge is trouwens één van de tien jonge en veelbelovende artiesten die Klara dit jaar een duwtje in de rug geeft in "De Twintigers".

Oscar Beerten

Late Night World maakte op 02/02 een uitzending over de Flanders Folk Awards. Luister hier.

De MIA's worden dit jaar niet uitgereikt tijdens de Week van de Belgische muziek, maar pas eind april. De Flanders Folk Awards zijn wel voor de tweede keer uitgereikt, tijdens een vooraf opgenomen show op een symbolische plek: in het magazijn van Festival Dranouter. Vorig jaar waren de Flanders Folk Awards er voor het eerst, om in de moeilijke coronatijden voor de cultuursector de vele folkartiesten in ons land te steunen, en wat meer zichtbaarheid te geven.

Dit jaar werden er door de jury twee prijzen uitgereikt: Raske Drenge is bekroond als beste livegroep, Sara Salvérius krijgt de prijs voor beste plaat. Raske Drenge is een folkduo (viool en gitaar) met een voorliefde voor Scandinavische folkmuziek, maar met een eigenwijze punkattitude. Op hun debuutalbum mengen ze verschillende stijlen: ze combineren de essentie van oude Faeröerse Kvæði (ballades) met Noorse, Ierse en Amerikaanse traditionele muziek. Raske Drenge wint niet enkel een award maar ook een geldprijs.

Raske Drenge bestaat uit de Belg Oscar Beerten, en Ragnar Finsson, die afkomstig is van de Faeröereilanden. Ze hebben elkaar leren kennen in Zweden, waar ze samen aan het Folk- en Wereldmuziek departement studeerden. 

Beerten is één van de tien jonge artiesten die dit jaar op de radar staat van Klara. Violist Oscar Beerten zal in de week van 14 maart in verschillende Klara-programma's te horen zijn als "Twintiger" van die week.

Lees meer op VRTNWS.