Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
U stemt toch ook?

U stemt toch ook?Klassieke muziek

Een 12-koppige jury beslist wie winnaar wordt van de Koningin Elisabethwedstrijd 2016. Maar ook u heeft een stem, want u kan mee beslissen wie zaterdag de Canvas/Klaraprijs zal winnen.
De 12 finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2016

De 12 finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2016 - (c) Bruno Vessié / IMKEB

Klik hier en stem voor deze publieksprijs.

Elke dag, tot en met zaterdag 28 mei, treden twee finalisten op, samen met het Nationaal Orkest van België o.l.v. Marin Alsop.

Zij spelen een pianoconcerto naar keuze, voorafgegaan door 'A Butterfly's Dream', het verplichte werk dat Claude Ledoux speciaal voor deze pianowedstrijd heeft gecomponeerd. 

Foto van Aljoša Jurinic
Aljoša Jurinic

Lut Van der Eycken bespreekt vanavond samen met Luc Devos, Lies Colman en Jan Michiels de prestaties van de Kroatische pianist Aljoša Jurinic en Chi Ho Han uit Zuid-Korea.

Met het eerste pianoconcerto van Frédéric Chopin kan Aljoša Jurinic volop zijn poëtische en technische kunnen tonen.

Chi Ho Han kiest voor het derde pianoconcerto van Sergej Rachmaninov, een topwerk dat gisteren al te horen was met Alexander Beyer. 

Foto van Chi Ho Han
Chi Ho Han

Vanavond in het Klarapanel:

Luc Devos is een pianist met een groot wedstrijdpalmares. Zijn opnamen en talloze concerten als solist en in kamermuziekverband maken van hem de geknipte figuur om als vaste waarde van het Klarapanel de hele week zijn genuanceerde mening te geven over alle finalisten. Luc Devos is een gentleman, maar slaat vaak nagels met koppen, al is dat vaak tongue in cheek.

Pianiste Lies Colman studeerde bij Eliane Rodrigues en Robert Groslot. Ze treedt op als soliste, kamermuzikante, liedbegeleidster en ze werkt voor Muziektheater Transparant.

Pianist Jan Michiels is laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij is een van onze toppianisten en is docent aan het conservatorium van Brussel. Een ideaal panellid, met veel oog en vooral oor voor de èchte muzikanten onder de pianisten.

Foto van Vadim Lacroix
Vadim Lacroix

DeZES|lesSIX zijn er dit jaar ook weer bij. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige pianostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2016. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is het de beurt aan Vadim Lacroix. Hij studeert aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Daniel Blumenthal. Tegelijkertijd is hij student aan de faculteit economische wetenschappen van de Solvay Business School. Wie klaagt er over de jeugd?

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be