Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ultima Beeldende Kunst 2019: Walter Swennen

Ultima Beeldende Kunst 2019: Walter SwennenKunst & Cultuur

De Brusselse schilder Walter Swennen is uniek in zijn discipline. Enerzijds ongrijpbaar in zijn verzet om één stijl te hanteren, anderzijds herkenbaar in zijn anarchie, absurde humor en bittere ernst. Hij maakt woordschilderijen en beelden in cartoon- of reclamestijl en knipoogt speels naar Malevitsj, Magritte en Guston. Maar daar stopt zijn inspiratie niet. Die haalt hij ook uit films van Walt Disney, stripalbums of de Vlaamse Filmpjes.
Walter Swennen© Independent Photo Agency Srl.

Walter Swennen

Zijn schilderijen vragen om langzaam en aandachtig bekeken te worden. Onder de lagen verf schuilt vaak een slagveld van correcties, woorden en boodschappen. Doordat zijn Nederlandstalige familie plots Frans begon te spreken toen hij vijf was, maken taalspelletjes een integraal deel uit van zijn kunst. Een schilderij van Walter Swennen is niet alleen een resultaat maar ook een proces.

Een belangrijke constante is het plezier dat hij beleeft aan het gevecht met de verf. Swennen schildert op alles: van doek en hout tot afgedankte kampeertafels, fornuizen en wasmachines.

Te lang bleef Walter Swennen een ‘painters’ painter’, enkel bekend in kunstkringen.
Uit het juryrapport

"De lange en veelzijdige carrière van Walter Swennen verdient erkenning bij het grote publiek voor zijn doorgedreven non-conformisme en de invloed die hij nog steeds uitoefent op jonge kunstenaars", zo schrijft de jury in hun rapport.

Walter Swennen was in 2013 te gast in Pompidou. Herbeluister het gesprek hier:

Walter Swennen in Pompidou 20/11/2013