Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ultimas 2021 uitgereikt

Ultimas 2021 uitgereiktKunst & Cultuur

Tijdens een live-show in DE SINGEL bekroonde de Vlaamse overheid 13 artiesten, kunstenaars en organisaties die in 2021 hoge ogen gooiden met een Ultima. Daar kreeg Reinhilde Decleir de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste als bekroning voor haar carrière. Tussen de andere laureaten zitten bekende en minder bekende namen.

Wie zijn de laureaten van de Ultimas 2021?

Reinhilde Decleir, de oermoeder van de Vlaamse cultuur- en theaterwereld, overleed op 6 april 2022. Voor haar rijkgevulde artistieke loopbaan en haar sociaal geëngageerd werk geeft de jury haar de Ultima Algemene Culturele Verdienste. Tijdens de show kreeg Decleir een passend eerbetoon met video’s van regisseur en scenarist Jan Eelen, live begeleid door een 20-koppig koor van Tutti Fratelli, het sociaal bewogen theatergezelschap dat Decleir in 2007 oprichtte.

Dit zijn de laureaten van de Ultimas 2021:

 • Ultima Amateurkunsten: Belgische Improvisatie Liga

BIL is het eerste improvisatietheatergezelschap van Vlaanderen waar veel bekende tv-figuren zoals Rob Vanoudenhoven, Johan Terryn en Tom Lenaerts hun eerste grappen maakten.

 • Ultima Architectuur en Toegepaste Kunsten: Horst festival

Horst wil meer zijn dan een festival voor elektronische muziek. Op de ASIAT-site in Vilvoorde, een voormalige militaire basis, creëert Horst Arts & Music een unieke artistieke beleving inclusief beeldende kunst en architectuur. Het muziekfestival is reeds afgelopen, maar de expo met werk van 10 kunstenaars die de dialoog aangaan met het architecturale en symbolische kader van de site, loopt nog van 12 mei tot 31 juli.

 • Ultima Beeldende Kunst: Kobe Matthys (Agentschap)

Kunstenaar Kobe Matthys, die werkt onder de naam Agentschap, stelt algemeen aanvaarde concepten als eigendom, originaliteit, kopiëren, individu en collectief in vraag. Dat doet Matthys via gesprekken tijdens openbare bijeenkomsten. Zijn kunst is dialoog.

 • Ultima Cultureel Ondernemerschap: Hnita Jazz Club

In de glorieperiode van de jazzclub traden grote namen als Chet Baker, Charles Mingus, Gregory Porter, Keith Jarrett en onze eigen Toots Thielemans op in Heist-op-den-Berg. Dankzij crowdfunding staat de jazzclub na een financieel moeilijke periode weer op en heropent de deuren in september 2022.

 • Ultima Film & Visuele Media: Kaat Beels en Nathalie Basteyns

Kaat Beels en Nathalie Basteyns, het Vlaamse regisseurskoppel achter de gelauwerde televisiereeks Beau Séjour, brengen verhalen vanuit hun eigen ervaring en visie. Met de nieuwe Eén-reeks Lost Luggage brengen ze het collectieve trauma van de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem op een diepmenselijke manier in beeld.

 • Ultima Letteren: Annelies Verbeke

Volgens de jury “schrijft Annelies Verbeke zich de eeuwigheid in met haar romans, theaterteksten, recensies en kortverhalen”. Vooral in dat laatste genre blinkt ze uit. In 2021 kwam haar bundel Treinen en kamers uit die 15 kortverhalen samenbrengt waarin Verbeke een literair spel speelt met de wereldcanon.

 • Ultima Muziek: Lieselot De Wilde

Vocaliste en performer Lieselot De Wilde brengt oude en hedendaagse muziek, muziektheatercreaties en eigen creatieve projecten, zoals Around The World in 72 Songs. In dit multimediale project maakte de veelzijdige artieste een muzikale wereldreis, ondanks de coronapandemie.

 • Ultima Opkomend Talent: Gorges Ocloo

De multidisciplinaire maker en performer Gorges Ocloo is een artistieke homo universalis. In zijn werk speelt hij met regie, moderne dans, performance kunst, community art, beeldende kunst, scenografie en muziekcomposities. “De onbevreesdheid waarmee hij zich in verschillende disciplines en rollen manifesteert, is enorm verfrissend”, aldus de jury.

 • Ultima Podiumkunsten: Lucinda Ra

Het gelegenheidscollectief Lucinda Ra vertelt verhalen van onderuit, over de kwetsbare mens, over de pijnlijke wonden van onze samenleving. Het resulteert in voorstellingen die tot op het bot gaan.

 • Ultima Roerend en Immaterieel Erfgoed: Borgerhoutse Reuzenstoet

De jaarlijkse Borgerhoutse Reuzenstoet begon in 1712 als een folkloristische traditie. Ondertussen groeide de parade uit tot een gemeenschapsvormend project in een drukke, stedelijke context.

 • Ultima Sociaal-Cultureel Volwassenwerk: Grootouders voor het Klimaat

De burgerbeweging Grootouders voor het Klimaat schaart zich achter de klimaatjongeren van Youth for Climate en toont dat de klimaatkwestie niet alleen jongeren aanbelangt.

 • Ultima Publieksprijs: Tegenwind

Voor het eerst werd een publieksprijs uitgereikt. Het publiek kon zelf artiesten of organisaties nomineren die zich cultureel verdienstelijk gemaakt hebben maar niet in één van de 12 categorieën passen. In totaal waren er 134 nominaties. De documentairereeks Tegenwind haalde de meeste stemmen.

Alle laureaten ontvangen een award gemaakt door beeldend kunstenaar Daan Gielis en een geldprijs ter waarde van €10.000. Aan de Ultima Algemene Culturele Verdienste is een geldprijs van €20.000 verbonden.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.