Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"The Unanswered Question komt heel sterk binnen in een lege zaal."

"The Unanswered Question komt heel sterk binnen in een lege zaal."Klassieke muziek

Concert nummer 3 van het Klarafestival: The Unanswered Question door Ictus en Brussels Philharmonic. Dat werd een eerbetoon aan het minimalisme. Sander De Keere heeft genoten: "Minimalisme is in deze tijden meer dan welkom."
© Björn Comhaire

The Unanswered Question door Brussels Philharmonic en Ictus Ensemble.

Op het programma stonden The Unanswered Question van Charles Ives, The Sinking of the Titanic van Gavin Bryars en twee werken van Steve Reich.

"In het midden van de lege zaal van Flagey stak de trompettist af, waarmee het wel leek of hij een vraag stelde over de nietigheid van het leven. Waarop hij antwoord kreeg van enkele blazers helemaal vanboven in Flagey, heel ontroerend." Een minimale setting voor minimale muziek dus. "Het ijle van The Unanswered Question komt misschien nog beter tot uiting dan in een volle zaal."

Als fan van Steve Reich zat Sander De Keere vooral te wachten tot Reichs muziek. "In Proverb stak Lore Binon stak sterk af met de zin How Long A Thought It Takes To Fil A Whole Life die ze bleef herhalen". Een kunst om zo puur en consequent je zanglijn aan te houden, zeker wanneer er andere sopranen over beginnen zingen. "Dat is zo boeiend om te zien, je voelt die concentratie en toewijding van de muzikanten. Ik zweette in hun plaats."

Met Tehilim - Hebreeuws voor psalmen - keert Reich dan weer terug terug naar zijn joodse roots. Het was ook het eerste werk waarin Reich met stemmen werkt die woorden zingen, die het ritme van de muziek vormen. "Lore Binon wordt begeleid door handgeklap, dat is typisch voor de vroege Steve Reich. De basis bij Reich blijft eenvoud en dat kunnen we vandaag allemaal gebruiken."

Beluister hier het concertverslag van Sander De Keere in Espresso:

Sander De Keere over The Unanswered Question

Herbekijk het concert op klarafestival.be of VRT NU.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.