Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Uniek concert met natuurtrompetten

Uniek concert met natuurtrompettenBlijf verwonderd!

Gunther Cogen bouwt tromba's, ofwel natuurtrompetten. Op 2 december laat hij ze voor het eerst schitteren op een concert in de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen. Het programma biedt een inkijk in de 17e-18e eeuwse trompettraditie binnen de verschillende Europese stijlen aan de hand van muziek van Scarlatti, Handel, Melani, Graupner en Delalande. Op woensdag 1 december in Music Matters.

Gunther Cogen, instrumentenbouwer natuurtrompetten

Natuurtrompetten: een beetje geschiedenis

Gedurende een periode van bijna drie eeuwen was de natuurtrompet (ook wel tromba of clarino) niet weg te denken uit het Europese muziekleven. Oorspronkelijk als signaalinstrument in militaire of stedelijke context, bekleedde het in de Gouden Eeuw vooral een ceremoniële functie die de absolute macht van de vorsten verklankte, en die later in de religieuze muziek assimileert naar een goddelijke retoriek. Trompetters verenigden zich in stads-gilden en genoten koninklijke rechten en bescherming.

De bouw van deze instrumenten was sterk genormeerd en eveneens gebonden aan controle en bescherming. Neurenberg was het belangrijkste centrum van de trompetbouw-kunst. De dynastieën Ehe, Haas en Hainlein, domineerden de trompetbouw over meerdere generaties, en dit op zeer hoog niveau.

 

Hun instrumenten zijn over heel Europa terug te vinden, en gelden vandaag als voorbeeld binnen de historisch geïnformeerde bouwwijze.

Spelers als Fantini en Bendinelli ontwikkelden het clarinospel tot een muzikaal kunstniveau. In de 18e eeuw, onder andere in de Kantatenkunst van Johann Sebastian Bach bereikte de natuurtrompet zijn absolute hoogtepunt, mede door toedoen van virtuoze spelers zoals o.a. de stadstrompetter Johann Gottfried Reiche.

Gunther Cogen 

Als hedendaags instrumentenbouwer is Gunther Cogen schatplichtig aan de pre-industriële ambachtelijke Neurenbergse traditie. Het klankideaal van deze instrumenten volgt uit de gebruikte materialen, de geometrie en de bouwtechniek van die tijd. Buizen en klankbekers worden uit dunne messingplaat volledig handmatig gevormd, gebraseerd, gedreven en gehamerd. De materiaaltempering is het 'ultieme' vakmanschap in functie van stabiliteit, flexibiliteit en tonaliteit. Ornamentering en versieringen in de vorm van gietwerk, ciseleren en graveren, verheffen deze muziekinstrumenten tot een artistiek object, waardoor het naast scolars en spelers ook verzamelaars aanspreekt.

Door een ambachtelijk handmatig bouwproces is elk instrument uniek: hierdoor heeft elke Tromba zijn eigen karakter en persoonlijkheid!

In concert

Na jarenlange studie en bouwen organiseert Gunther Cogen op 2 december een toonmoment in de vorm van een concert. Het programma biedt een inkijk in de 17e & 18e eeuwse trompettraditie binnen de verschillende Europese stijlen aan de hand van muziek van Scarlatti, Händel, Melani, Graupner en Delalande. Meer informatie over het concert kan je via deze link vinden. 

Herbeluister het gesprek in Music Matters hieronder.

1/12/2021 Gunther Cogen over tromba's
Gunther Cogen te gast bij Olav Grondelaers in Music Matters op 1 december 2021

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.