Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Unieke ontdekking in het kasteel d'Ursel

Unieke ontdekking in het kasteel d'UrselKlassieke muziek

Bij een verhuis komt soms iets boven water waarvan men het bestaan al lang vergeten was. Dat heeft graaf Stéphane d’Ursel aan den lijve ondervonden.
manuscript en portret van Gaspare Spontini

het manuscript van 'Il Quadro Parlante' van Gaspare Spontini

Toen de familie d'Ursel in 1974 besloot om het kasteel in Hingene te verkopen, moest ook de bibliotheek, die daar sinds de achttiende eeuw bijeengebracht werd, ingepakt worden. Tussen al de fraai ingebonden boeken zag Stéphane d’Ursel – die naast graaf ook historicus is – enkele meer eenvoudige banden. Binnenin stonden de pagina’s vol muzieknoten én de naam Gaspare Spontini. In 2009 werd de bibliotheek, samen met de originele meubels en schilderijen, in bruikleen gegeven aan de provincie Antwerpen, de nieuwe eigenaar van het kasteel. Daarbij drukte Stéphane d’Ursel de directeur van het kasteel, Koen De Vlieger, op het hart ook goed voor de vier Spontini manuscripten te zorgen, ondanks hun onopvallende uiterlijk.

Dat advies hebben de nieuwe beheerders van dit erfgoed ter harte genomen en uit een eerste onderzoek is gebleken dat de manuscripten inderdaad van de hand van Spontini zijn. Maar niet enkel dat, het gaat om vier autografische manuscripten van drie opera’s en een cantate die door specialisten als definitief verloren beschouwd werden. Om de partituren verder te bestuderen en klaar te maken voor eventuele uitvoeringen en opnamen, heeft de Provincie Antwerpen nu een overeenkomst gesloten met een onderzoeksgroep van de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. De coördinator van dit Studiecentrum voor Vlaamse Muziek en Labo XIX&XX is Jan Dewilde. Espresso vroeg hem om de geschiedenis uit de doeken te doen.

Jan Dewilde van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek over de ontdekking
il quadro parlante
Il quadro parlante

Welke manuscripten van Spontini zitten er in de kasteelbibliotheek?

- Il quadro parlante (een drama giocoso uit 1800 dat in Palermo in première ging)
- Il geloso e l’audace (een drama giocoso uit 1801 dat in Rome in première ging)
- Le metamorfosi di Pasquale (een farsa uit 1802, geschreven voor het carnaval in Venetië)
- L’eccelsa gara (een cantate uit 1806, geschreven in Parijs)

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.