Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Unieke privécollectie in het Letterenhuis

Unieke privécollectie in het LetterenhuisKunst & Cultuur

Het Letterenhuis in Antwerpen heeft een unieke privécollectie aangekocht. De collectie Baestaens bestaat uit manuscripten en briefwisselingen van grote namen in de literatuurwereld zoals Paul van Ostaijen en Willem Elsschot. Greet Samyn sprak met Nele Hendrickx, directrice van het Letterenhuis.
Afbeelding van briefwisselingen© Letterenhuis

Unieke briefwisselingen en manuscripten

De collectie Baestaens is de grootste verzameling in privébezit in Vlaanderen. Vijftig brieven van Maurice Gilliams, achttien gedichten van Guido Gezelle, twee vertaalde toneelstukken en een televisiescenario van Hugo Claus en ga zo maar door. “Niet alleen het volume is belangrijk”, zegt Hendrickx. “De familie Baestaens verzamelde de meest representatieve stukken van de periode 1830-1970. De volledigheid en de onderlinge samenhang van alle werken zijn ongezien. Onderzoekers wisten wel dat die collectie bestond. Maar er zijn veel werken die het grote publiek nog nooit heeft gezien.”

We twijfelden geen seconde over het aanbod, een unicum.
Nele Hendrickx

Digitalisering van de collectie

De aanwinsten zullen eerst gedigitaliseerd worden. Op termijn zal het Letterenhuis de collectie tentoonstellen in combinatie met rondleidingen en workshops. “We hebben al een aantal werken opgesteld in onze hal. De nieuwsgierigen kunnen dus zeker al een kijkje komen nemen”, aldus Hendrickx.

Nele Hendrickx over de collectie Baestaens

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.