Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Brahms naar Britten, What's next

Van Brahms naar Britten, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we in Espresso het leukste spel op de klassieke radio: What’s next. Oftewel, wie volgt er in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. Dan is het aan jou om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gaan we van Johannes Brahms naar Benjamin Britten.

Brahms en Britten

De week trappen we af met het geannuleerde tournee van het Vlaams Radio Koor. De musici zouden normaal gezien vanaf zaterdag rond Vlaanderen toeren met een speciale bewerking van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms. Niet de orkestversie dus, maar wel een intieme bezetting met piano vierhanding. De concerten worden verplaatst naar een moment later dit jaar, maar wij gaan ondertussen al eens luisteren naar de opname van Kamerkoor Accentus. We spelen Wie lieblich sind deine Wohnnungen.

Marie-Jeanne uit Borgerhout moet om de één of andere reden, ze wist zelf ook niet waarom, bij het requiem denken aan Mi casa tiene muchos cuartos van Wannes Van De Velde. Dat lied heeft ze ooit eens ontdekt op een Radio 3-cd en ze wil het graag nog eens horen. Luisteraar Nik gaat na deze titel direct op de Spaanse toer met gitarist Myrddin de Cauter. Myrddin heeft een dochter en speciaal voor haar schreef hij het nummer Imre.

Elisabeth uit Harelbeke heeft wel iets met mannen die stukken schrijven voor dochters en kiest daarom voor Benjamin Britten. Die componeerde namelijk zijn Six Metamorphoses after Ovid voor hoboïst Joy Boughton, de dochter van een vriend. Sabien uit Zwevegem wil graag de What’s next afronden met een minder bekend werk voor cello solo en blijft daarom bij Britten. Ze heeft zijn Canto Primo leren kennen via haar celloleerkracht, en tevens schoonzus, Isabella Brys en het stuk is haar altijd bijgebleven.

Maandag is er weer een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.