Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Charles Trenet naar Schotse traditionals, What's next

Van Charles Trenet naar Schotse traditionals, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we bij Espresso een spel: What’s next. Wat volgt in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. En dan is het aan u om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gingen we van La Mer van Charles Trenet naar een traditional over de Schotse kust. En ook tussendoor hielden we het niet bepaald droog.

Charles Trenet

Deze week startten we met de jarige Charles Trenet, die maandag 18 mei 107 jaar zou zijn geworden. Ondanks dat de Franse zanger vele geweldige nummers schreef was het met het zomerse weer niet lastig kiezen. We gingen voor een van zijn grootste hits, La Mer. Pol bleef bij de kust en stelde Baigneuses au soleil van Déodat de Séverac voor. Hij schrijft erbij dat hij dit nummer graag op zijn begrafenis wil horen omdat deze muziek meer zegt dan foto’s en voorgelezen verhalen.

Volgens Linda sluit La cathédrale engloutie, De verzonken kathedraal, van Debussy aan bij de badende muziek. “Wat je zoal niet kan vinden in het water..”, mailt ze ons. Tom uit Zonhoven associeerde door op het onder water staan van de kathedraal en kwam aan met 'die Fingalshöhle', oftewel de Hebriden, van Mendelssohn. Dat stuk gaat over een Schotse zeegrot die regelmatig onderloopt en waarvan de binnenkant door de basaltzuilen sprekend lijkt op een kathedraal.

“Nu we toch bij de Hebriden zijn beland, kunnen we er evengoed van genieten” schrijft Luisteraar Kris. En waarom doen we dat niet in het gezelschap van het Belgische Trio Trad? In de Schotse traditional Air des îles Hébrides kan je volgens hem de krijsende zeevogels en aanrollende golven horen. Kortom, de beste soundtrack bij een rustige wandeling door het Schotse landschap.

Maandag is er weer een nieuwe What's next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.