Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Erroll Garner naar Leonard Bernstein, What's next

Van Erroll Garner naar Leonard Bernstein, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we bij Espresso een spel: What’s next. Wat volgt in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. En dan is het aan u om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gingen we van Erroll Garner naar Leonard Bernstein.

© Keystone, Getty Images /Getty Images, Bettmann

Ook deze week begonnen we met een jarige, namelijk de Amerikaanse pianist Erroll Garner. In 1955 gaf hij een legendarisch concert in California. Hoewel legendarisch? De concertzaal was eigenlijk een grote vergaderzaal met slechte akoestiek en een ongestemde piano. Toch werd het een fantastisch concert, dat werd opgenomen en later op plaat is uitgebracht. Concert by the sea werd een bestseller voor Garner, onder andere door zijn uitvoering van dit nummer: I’ll Remember April van Gene De Paul, onze opener van deze week.

Het verhaal van Garner deed Florent uit Itegem denken aan een anekdote over een andere Amerikaanse pianist: Art Tatum. Die leerde zichzelf piano spelen op een pianola in een bruin café. Zijn zicht was beperkt en hij moest dus vooral voelen, waarvoor de pianola uitermate geschikt was. Maar het stuk dat hij daar instudeerde, was – zonder het te weten – een quatre-mains. Hij kreeg het werk uiteindelijk in de vingers en hield er een vingervlug pianospel aan over. Dat hoor je in Rag Time.

Geert uit Leuven associeerde woensdag verder op de pianola en kwam bij George Gershwin terecht, die steeds met veel schwung zijn eigen werk That Certain Feeling opvoerde. Daarop dacht Marie-Jeanne aan Gustav Mahler, die ook eigen muziek op de pianola speelde. Zo speelde Mahler in 1905 in Leizpig Mahler, met fragmenten uit Lieder eines fahrenden Gesellen en Des Knaben Wunderhorn.

Ten slotte vulde ook Lien het rijtje aan van componisten die eigen werk brachten. Zij koos voor Leonard Bernstein en zijn Ouverture to Candide. Die muziek zorgt volgens haar voor een knaller van formaat, niets beter om dit seizoen van What’s next mee af te sluiten.

In september zijn we terug met een nieuw seizoen van What's next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.