Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Eyck in Bruges

Van Eyck in BrugesKunst & Cultuur

Jan van Eyck is overal. Niet alleen in Gent heeft hij een eigen tentoonstelling. Ook in het Groeningenmuseum in Brugge opent vandaag een expo over hem. Greet belde vanochtend met Till-Holger Borchert, directeur van Musea Brugge.
Afbeelding van de tentoonstelling© Musea Brugge

Tot 12 juli kan u de tentoonstelling bezoeken

Twee overzichtstentoonstellingen zouden te veel van het goede zijn. De expo in Brugge focust op twee van Jan van Eycks belangrijkste werken: Madonna van kanunnik Joris van der Paele en het portret van Margaretha van Eyck. “We hadden al langer het idee om die twee schilderijen tentoon te stellen in Brugge”, zegt Borchert. De Bourgondische hertogen verbleven graag in Brugge. En van Eyck was de hofschilder van Filips De Goede. In opdracht van het hof maakte hij reizen en bedevaarten. “We hebben een expo gemaakt over zijn leven in Brugge. Er zijn nog heel wat originele bronnen en handschriften bewaard gebleven uit die periode”, licht Borchert toe.

Mensen beseffen vaak onvoldoende dat je tijd moet nemen om naar kunst te kijken. Deze tentoonstelling probeert dat te doorbreken.
Till-Holger Borchert

Diepgaande tentoonstelling

De tentoonstelling in Gent geeft een overzicht van het oeuvre van van Eyck. De expo in Brugge verdiept zich dan weer meer in zijn schilderijen . “We analyseren zijn werken uitvoerig”, legt Borchert uit. “We zullen proberen om de bezoeker nog nauwkeuriger naar een schilderij te laten kijken.” Er is meer aandacht voor de conceptuele benadering van de werken. De denk- en maakprocessen en de contextuele achtergrond van de werken staan centraal. “Met die informatie in het achterhoofd kan je van Eyck nog meer appreciëren”, aldus Borchert.

Joris van der Paele

Naast de twee pronkstukken focust de tentoonstelling op de geestelijke figuur Joris van der Paele. In bewogen tijden bouwt hij een indrukwekkende carrière uit aan de pauselijke curie in Rome. Reden genoeg dus om ook eens een kijkje te gaan nemen in Brugge!

Tickets & info vindt u op de website van Musea Brugge.

Till-Holger Borchert over van Eyck in Brugge

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.