Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Georg Friedrich Händel naar Luis de Briceño, What's next?

Van Georg Friedrich Händel naar Luis de Briceño, What's next?Klassieke muziek

Elke week spelen we bij Espresso het leukste spel op de klassieke radio: What’s next. Oftewel, wie volgt er in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. Dan is het aan u om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gaan we van Georg Friedrich Händel naar Luis de Briceño.

Händel en de cover van El Fenix de Paris

We beginnen deze week met Georg Friederich Händel want vandaag is het precies 279 geleden dat de componist zijn laatste hand legde aan zijn oratorium 'The Messiah'. Geen betere reden om nog eens de grote hit uit dit werk te draaien, Hallelujah! Tegenover zo’n uitbundig stuk mag wel ingetogen muziek worden gezet. Tenminste, dat vindt Veerle uit De Pinte. Zij wordt graag rustig wakker met Schafe können sicher weiden van Johann Sebastian Bach.

Manu zoekt meer contrasten op en kiest daarom voor de cd ‘Officium’ van Jan Garbarek. Hij schrijft ons dat Garbarek “zijn sax laat zingen op de oude tonen van het Hilliard Ensemble. Hemels mooi!” Wij draaiden O salutaris hostia van Pierre De La Rue. Dit prachtige stuk herinnerde Michael uit Waregem aan het werk van het koor Voces8, dat volgens hem dezelfde sfeer ademt. Zijn favoriete nummer? May it be van Enya. Dit nummer is vooral bekend van de film The fellowship of the ring, het eerste deel van The Lord of the Rings-trilogie.

Voor Magda uit Antwerpen is het na deze rustige muziek wel weer eens tijd voor iets uptempo. Zij schrijft dat in de 17e- en 18e eeuw het gitaarstuk "La gran chacona" van Luis de Briceño uitgroeide tot een van de tophits in Europa. Tijdens een editie van Laus Polyphoniae werd deze muziek met veel schwung uitgevoerd door drie verschillende ensembles, een concert dat Magda altijd bij zal blijven.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.