Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Irving Berlin naar Georg Friederich Händel, What's next

Van Irving Berlin naar Georg Friederich Händel, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we bij Espresso een spel: What’s next. Wat volgt in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. En dan is het aan u om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gingen we van Irving Berlin naar Georg Friederich Händel. Onderweg kwamen we de nodige opera's tegen.

Berlin en Händel

De beginnen deze week met de jarige Amerikaanse componist Irving Berlin. En zijn verjaardag vieren we het liefst met een van zijn grootste hits, Cheek to Cheek, in de atypische versie van Lady Gaga en Tony Benett.

Jerry uit Antwerpen moest bij Irving Berlin aan Berlijn denken en kwam zo uit bij de legendarische Duitse zangeres Marlene Dietrich. De Antwerpenaar ging voor het nummer ‘Ich bin von kopf' uit de film Der Blaue Engel (1930). De film gaat over een zangeres in een nachtclub en dat gegeven bracht luisteraar Willem uit Gent bij ‘Candide’, de operette van Leonard Bernstein waarin Cunegonde, een dame van lichte zeden, een showtje op voor haar cliënteel. We speelden het bekende ‘Glitter and be gay’.

Lowie uit Hengelo laat ons weten dat Bernstein zijn Candide heeft gebaseerd op het gelijknamige werk van Voltaire. Maar hij is volgens de Nederlander niet de enige componist die fan was van de schrijver. Gioacchino Rossini heeft zelfs twee opera's geschreven op basis van Voltaires verhalen, namelijk ‘Semiramide’ en ‘Tancredi’. Als volgende What's next stelt hij 'O sospirato lido' uit Tancredi voor. En dan het liefste de versie van Franco Fagioli.

Magda uit Berchem associeerde door op Rossini. Volgens haar heeft de componist verschillende opera’s losjes gebaseerd op het gedicht ‘Gerusalemne liberata’ van Torquato Tasso. Ook Georg Friederich Händel heeft zich voor zijn opera Rinaldo door dit gedicht laten inspireren. Magda vindt Rinaldo een prachtige opera, en dat vooral vanwege de aria 'Lascia ch'io pianga'.

Maandag is er weer een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.