Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van João Gilberto naar Leo Brouwer, What’s next

Van João Gilberto naar Leo Brouwer, What’s nextKlassieke muziek

Elke week spelen we bij Espresso een spel: What’s next. Wat volgt in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. En dan is het aan u om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gingen we van João Gilberto naar Leo Brouwer.
© Juventud Rebelde

Van Joao Gilberto naar Leo Brouwer

We begonnen de week in het zonnige Brazilië bij dé man van de bossa nova: João Gilberto. De gitarist en zanger overleed vorig jaar, maar we vieren deze week wel zijn verjaardag. Dat deden we met Desafinado, de hit van Antonio Carlos Jobim in een geweldige uitvoering van Gilberto.

En wie Brazilië zegt, zegt ook Rio de Janeiro en het grootste carnaval ter wereld. Luisteraar François uit Gent koos voor Manha de Carnaval van Luiz Bonfa, muziek uit de film Orfeu Negro van Marcel Camus. Die film uit 1959 betekende volgens hem de doorbraak van de bossa nova in Europa.

Toen Paul uit Brasschaat de vrolijke muziek hoorde van Luiz Bonfa, wilde hij graag nog wat langer in Rio blijven. Hij stelde Saudades do Brazil van Darius Milhaud voor, een symfonisch gedicht met impressies uit Rio de Janeiro voor orkest. Dat maakte de druilerige ochtend helemaal goed, ook voor Lutgarde uit Rijmenam. De amateur-gitariste associeerde verder op Darius Milhaud, met een werk van Leo Brouwer opgedragen aan de Franse componist. Dat werd Micro Piezas uit 1957, uitgevoerd door het Brasil Guitar Duo.

De week eindigen deden we ook bij Leo Brouwer, want Hilde uit Schelle wilde graag nog eens zijn grootste hit horen: Un dia de Noviembre. Een specifieke versie ligt haar nauw aan het hart, namelijk die van de Vlaamse gitarist Roland Broux. Zo belanden we na een rondrit op het Zuid-Amerikaanse continent toch ook weer thuis.

Maandag spelen we een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.