Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Kurt Weill naar Samuel Barber, What's next

Van Kurt Weill naar Samuel Barber, What's nextKlassieke muziek

In Espresso draaien we iedere maandag tijdens What's next een plaat die een link heeft met de actualiteit. En dan is het aan u om daarop verder te gaan en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week startten we bij Kurt Weill en kwamen we uiteindelijk uit bij Samuel Barber.

Kurt Weill en Samuel Barber

Deze week startten we met het feestbeest onder de Duitse componisten: Kurt Weill. Niet alleen zou hij 120 jaar geworden zijn, hij mag volgende week ook nog eens het Klarafestival openen. Twee goede redenen dus om nog eens How can you tell an American? uit de opera Knickerbocker Holiday te draaien.

Veronqiue uit Ruislede dacht bij het horen van dit lied gelijk aan een van de leraren van Weill: Ferruccio Busoni. En het toeval wil dat de Vlaamse pianist Jan Michiels net een cd heeft uitgebracht met muziek van Busoni. Doorop staan onder andere Busoni's bewerkingen van Johann Sebastian Bach.

Busoni is zeker niet de enige die graag aan de slag ging met de muziek van Bach. Paul uit Edegem vertelde ons dat ook Sergei Rachmaninoff de muziek van deze Duitse componist maar al te graag onder handen nam. Zo bewerkte hij de vioolpartita’s voor piano. Dat is dan weer spek naar de bek van luisteraar Sara. Zij is een echte fan van Rachmaninoff en stelde ons dan ook zijn allereerste pianoconcerto voor.

Patrick uit Antwerpen kent de pianoconcerti van Rachmaninoff van David Leans film 'Brief Encounter' (1945). Deze klassieker is de inspiratiebron geweest voor ‘The Deep Blue Sea’ (2011) van Terence Davies. Davies verving echter de muziek van Rachmaninoff door het vioolconcerto Samuel Barber. Patrick heeft alleen maar lof voor deze keuze want “het tweede deel, het andante, van het vioolconcerto drijft de dramatiek van de film tot een hoogtepunt”.

Maandag is er weer een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.