Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Kurt Weill naar Wolfgang Amadeus Mozart, What's next

Van Kurt Weill naar Wolfgang Amadeus Mozart, What's nextKlassieke muziek

Een nieuw seizoen, een nieuw rondje What's next. Oftewel, wie volgt er in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. Dan is het aan u om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gaan we van de Driestuiversopera van Kurt Weill naar Die Entführung aus dem Serail van Wolfgang Amadeus Mozart.
© AP

Kurt Weill en Wolfgang Amadeus Mozart

We beginnen de week met een verjaardag want maandag was het precies 92 jaar geleden dat de Driestuiveropera van Berthold Brecht en Kurt Weill in première ging. Dit toneelstuk is nog steeds populair en dat komt vooral door de geweldige muziek van Weill. We kunnen het verjaardagsfeestje dan ook het beste vieren met de grote hit 'The Ballad of Mack The Knife'. We kozen voor de opname uit 1954 met The Threepenny Opera Company en Gerald Price.

Herman uit Bouwel denkt bij het horen van deze hit meteen aan Louis Mandrin, de 18e-eeuwse Franse schurk aan wie de ballade 'La complainte de Mandrin' is gewijd. Herman laat weten dat hij de uitvoering van Le Poème Harmonique wilt horen. Die opname staat op de cd Plaisir d'amour en laat dat nou net het album zijn waar luisteraar Paul zot van is. Vooral Quand je menai les chavaux boire is een persoonlijke favoriet.

Lowie Gillisen uit Hengelo (NL) associeert door op de paarden. “Nu de paarden hebben mogen drinken zijn ze weer fit genoeg om er de vaart in te zetten, en dat met wel heel veel paarden tegelijk”, schrijft hij ons. Lowie koos voor 'Gallop of a thousand horses' van de Iraanse componist Keeyhan Kalhor.

Die Iraanse paarden brengen Peter uit Kortrijk bij het paleis van Bassa Selim uit het zangspel Die Entführung aus dem Serail van Wolfgang Amadeus Mozart. Daar is de Spaanse edelvrouw Konstanze gevangengenomen door de Turkse heerser Bassa Selim. Bassa Selim bemint haar en wil van haar zijn nieuwste aanwinst maken in zijn harem. Konstanze zit dat niet zitten en zingt vol overgave in de aria 'Martern aller Arten' dat zij zich nog liever laat martelen dan dat zij toegeeft aan de avances van de Turkse heerser.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.