Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Luciano Pavarotti naar Sergej Prokofjev, What's next

Van Luciano Pavarotti naar Sergej Prokofjev, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we in Espresso het leukste spel op de klassieke radio: What’s next. Oftewel, wie volgt er in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. Dan is het aan jou om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gaan we van Luciano Pavarotti naar Sergej Prokofjev.

Pavarotti en Prokofjev

Deze week beginnen we met de verjaardag van misschien de bekendste tenor ter wereld, Luciano Pavarotti. Maandag zou hij precies 85 jaar zijn geworden. Helaas kan Pavarotti het zelf het niet meer meemaken want hij overleed al in 2007. Als kind had hij de droom om profvoetballer te worden. Dat is hem nooit gelukt, al vulde hij wel talloze voetbalstadia met zijn overweldigende stem. Tijdens die concerten zong hij onder andere aria’s uit de opera’s van Giuseppe Verdi. Zoals Oh dolore! uit Attila.

Zo’n aria smaakt natuurlijk naar meer. Zo kunnen we volgens Lieve uit Oostduinkerke niet om Va, pensiero, het bekende slavenkoor uit Nabucco, heen. Ze schrijft ons dat ze troost put uit dit stuk en dat is iets wat we allemaal kunnen gebruiken in deze lastige tijd.

Marie-Jeanne uit Borgerhout moet bij het horen van het Slavenkoor onmiddellijk denken aan een concert dat ze 30 jaar geleden zag op televisie. Daar zongen sopranen Kathleen Battle en Jessye Norman enkele Spirituals. Marie-Jeanne was zo onder de indruk dat ze gelijk de cd kocht. Scandalize my name is haar favoriete track.

Na een Slavenkoor en een Spiritual koos Paul voor een Psalm op een Hebreeuwse tekst: The lord is my shepherd uit de Chichester Psalms van Leonard Bernstein. Het is muziek waarin de Joodse roots van Bernstein duidelijk aanwezig zijn. Arto blijft bij het jodendom en kiest voor de Ouverture op Hebreeuwse thema’s van Sergej Prokofjev. Hij vindt het stuk zo mooi dat telkens wanneer hij ernaar luistert de melodie de hele dag door zijn hoofd blijft dwarrelen.

Maandag is er weer een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.