Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Ludwig van Beethoven naar Astor Piazzolla, What's next

Van Ludwig van Beethoven naar Astor Piazzolla, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we bij Espresso een spel: What’s next. Wat volgt in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. En dan is het aan u om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gingen we van Ludwig van Beethoven naar Astor Piazzolla. Onderweg kwamen we een hoop vogels tegen.

Van Beethoven en Piazzolla

Deze week, op 7 mei om precies te zijn, ging in 1824 Beethovens Negende Symfonie in Wenen in première. Daarom begonnen we maandag met hét bekende thema uit dit werk. We draaiden Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunk onder leiding van Leonard Bernstein.

Lowie uit Hengelo wist ons te vertellen dat Bernstein dit concert gaf naar aanleiding van de val van de Berlijnse muur. Dat deed Lowie denken aan cellist Mstislav Rostropovich. De cellist gaf in zijn eentje in Berlijn een concert om de val van de muur te gedenken. Rostropovich nam met zijn Stradivarius-cello een privé-vliegtuig naar Berlijn, en zat op 12 november 1989 op een geleende stoel voor de afbrokkelende Berlijnse muur om de Sarabande uit de tweede cellosuite van Bach te spelen.

Er bestaan nog veel méér mooie muziek voor cello solo, dat schrijft Paul uit Antwerpen ons. Zo denkt hij aan het Catalaanse kerstliedje ‘El Cant dels ocells’ van Pablo Casals. Betty associeerde door op de vogels van Pablo Casals en kwam met ‘Het Engels nachtegaeltje’ uit Der Fluyten Lusthof' van Jacob van Eyck.

Voor Tine was de nachtegaal de aanleiding om deze week te eindigen met 'de verloren vogels', oftwel ‘Los Pajaros Perdidos’ van Astor Piazzolla. Ze schrijft erbij dat je er de tango op kan dansen, maar dat dat in deze tijden van afstand houden geen goed idee is.

Maandag is er weer een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Ilya Lisser / Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.