Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Ludwig van Beethoven naar Ottorino Respighi, What's next

Van Ludwig van Beethoven naar Ottorino Respighi, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we bij Espresso een spel: What’s next. Wat volgt in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. En dan is het aan u om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gingen we van Ludwig van Beethoven naar Ottorino Respighi. Tussendoor maakten we een aantal stops in Spanje en Roemenië.

Ludwig Van Beethoven en Ottorino Respighi

Deze week beginnen we het grootste feestvarken van dit jaar, bij Ludwig van Beethoven. Want maandag was het exact 210 jaar geleden dat hij Für Elise componeerde. De componist schreef de bagatelle op basis van wat materiaal dat hij nog had liggen en vond het daarom ook maar een kleinigheidje. Dat Für Elise uiteindelijk een van zijn bekendste melodieën ooit is geworden had Van Beethoven nooit kunnen dromen.

Für Elise is duidelijk heel geliefd bij u want er kwamen heel veel leuke associaties binnen. Zo ook die van Maria. Zij schrijft dat Für elise is geschreven voor een vrouw en dat er daarom ook eens muziek van een vrouw gedraaid mocht worden. Ze koos voor de romantische stukken La Lisonjera en Serenade Espagnole van Cécile Shaminade.

Ingrid associeerde door op zowel Spanje als de piano en kwam uit bij ‘Andaluza’ uit de Danzas Espanolas van Enrique Granados. Gerda nam ons daarop mee naar Oost-Europa, naar Roemenië om precies te zijn, want de Roemeense dansen van Béla Bartok doen haar denken aan haar pianolessen van vroeger.

Toen Paul “Roemeense” uitsprak als “Romeinse” kwam hij uit bij Pini di Roma van Ottorino Respighi. Daarmee kon hij de cirkel weer rondmaken. Paul vertelde ons dat er in Rome een Hotel Beethoven is, vernoemd naar de man waar we deze week mee begonnen.

Maandag spelen we weer een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.