Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Mahalia Jackson naar Christoph Graupner, What's next

Van Mahalia Jackson naar Christoph Graupner, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we in Espresso het leukste spel op de klassieke radio: What’s next. Oftewel, wie volgt er in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. Dan is het aan jou om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gaan we van Mahalia Jackson naar Christoph Graupner.

Mahalia Jackson en Christoph Graupner

Deze week beginnen met de jarige Mahalia Jackson. Zij werd geboren op 26 oktober 1909 en kwam tijdens haar leven al snel bekend te staan als "The Queen of Gospel". En als je zo’n naam hebt werk je natuurlijk samen met bekende artiesten als Duke Ellington. In 1958 brachten ze samen het album Black, Brown and Beige uit, waarop het nummer Come Sunday staat.

Jos kent het nummer vooral van zijn jeugd. Zijn ouders hadden een uitgebreide platencollectie en Black Brown Beige werd bij hen thuis veel gedraaid, vaak gevolgd door Sidney Bechet en Marchand de Poissons. Volgens Lieve uit Brasschaat kan je bij het visthema niet heen om George Bizet en zijn opera De Parelvissers. Ze koos voor de aria Je crois entendre encore omdat ze in dit stuk met een beetje fantasie Sidney Bechet en zijn sopraansax kan horen.

'Vissers kunnen ook door een stevige storm worden overvallen', mailde Danielle ons. 'Maar dan is er Halcyon Days uit The Tempest van Henry Purcell om hen thuis te brengen.' Het lied verwijst naar Alcyone, de dochter van de Griekse god van de wind Aeolus. Toen zij haar man verloor bij een schipbreuk, gooide ze zich van de rotsen. Maar de goden veranderden haar uit medelijden in een vogel. Aeolus hield 7 dagen lang de wind tegen zodat zij rustig haar eieren op een strand kon leggen. Vandaar Halcyon Days, dagen zonder storm en tegenspoed.

Lutgarde uit Rijmenam blijft graag in stormachtige sferen en kiest voor de aria Agitato da tempesta uit Dido, Königin von Karthago van Christoph Graupner. Volgens haar verklankt deze aria het hardst de storm. En met die onstuimige muziek gaan we een herfstachtig weekend in.

Maandag is er weer een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.