Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Massenet naar Antônio Carlos Jobim, What's next

Van Massenet naar Antônio Carlos Jobim, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we bij Espresso een spel: What’s next. Wat volgt in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. En dan is het aan u om daarop verder te associëren en ons een nieuwe plaat voor te stellen die daarbij past. Deze week startten we bij Jules Massenet en kwamen we uiteindelijk uit bij Antônio Carlos Jobim.

Jules Massenet en Antonio Carlos Jobim

Op maandag doken we terug in de tijd, want op 16 maart 1894 ging in Parijs de opera Thaïs van Jules Massenet in première. Die opera werd wereldberoemd dankzij het intermezzo Méditation. Vijf minuten om alles rondom je heen te vergeten.

Het horen van Méditation katapulteerde Bruno uit Lokeren meteen 40 jaar terug. Toen leerde hij de melodie van Médiation al kennen via een ander nummer, het Franse liedje Le violon de tante Estelle.

Le violon de tante Estelle deed luisteraar Pat dan weer denken aan de bekende filmmuziek uit de film Deliverance van 1972. Dueling Banjos, een prachtig muzikaal duel tussen een gitaar en een banjo.

De manier waarop die gitaar en banjo mekaar beantwoorden, bracht luisteraar Xavier bij een nummer van Antônio Carlos Jobim: Aguas de Marcos. Antônio Carlos Jobim en Elis Regina namen dit nummer samen op in 1974. Van die opname is ook een videofragment bewaard gebleven. Als je die opname bekijkt en beluistert, voel je volgens Xavier de ijzersterke connectie tussen Elis Regina en Antônio Carlos Jobim. Steeds als hij het nummer hoort, denkt Xavier aan de klik die hij met zijn pas overleden vrouw had. Een lied om te koesteren.

Marcel uit Edegem zorgde voor het slot van deze What's next. Geïnspireerd door het aanstekelijke ritme van Aguas de Marcos, koos hij voor een echte bossanova-oerklassieker: The Girl from Ipanema. Dit nummer werd ook geschreven door Antônio Carlos Jobim. Vinicius de Moraes zorgde voor de tekst. De twee mannen zatten vaak op het terras van de bar Veloso in de wijk Ipanema van Rio de Janeiro en zagen bijna elke dag hetzelfde beeldschone meisje passeren. Dat bracht genoeg inspiratie voor hun bossanova-klassieker.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.