Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Max Richter naar Peter Benoit, What's next

Van Max Richter naar Peter Benoit, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we bij Espresso het leukste spel op de klassieke radio: What’s next. Oftewel, wie volgt er in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. Dan is het aan u om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gaan we van Max Richter naar Peter Benoit.

Max Richter en Peter Benoit

De week begint op 21 september, de astronomische start van de herfst. We luiden dit seizoen dan ook in stijl in met de Vier seizoenen van Vivaldi maar dan wel door de ogen van de Duits-Britse componist Max Richter.

Paul van Hoof denkt bij het horen van deze bewerkte klassieker gelijk aan Die Jahreszeiten van Joseph Haydn. Hij schrijft dat Haydn en zijn tekstschrijver Gottfried van Swieten met dit stuk een pastoraal verhaal willen vertellen over het leven in de natuur. Wij draaien So lohnet die Natur den Fleiss.

Er zijn ook vrouwen die een stuk over de herfst hebben geschreven, laat Arto uit Deurne ons weten. Zijn verzoek: de Four world seasons van de Albanese componist Roxanna Panufnik. Volgens luisteraar Dirk is muziek uit Albanië spek naar de bek van violist Wouter Vandenabeele. Deze Vlaming is namelijk een groot kenner is van balkanmuziek. Zijn ensemble Olla Vogala is dan ook gespecialiceerd in wereldmuziek en besteedt ook regelmatig aandacht aan oer-Vlaamse deuntjes als Tjanne.

Voor Willem uit Gent is de stap van Vlaamse volksmuziek naar klassieke muziek van eigen bodem makkelijk gemaakt. Hij kiest voor het “prachtige” tweede deel uit het fluitconcert van Peter Benoit.

Maandag is er weer een nieuwe What's next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.