Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Mendelssohn naar Whitacre, What's next

Van Mendelssohn naar Whitacre, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we in Espresso het leukste spel op de klassieke radio: What’s next. Oftewel, wie volgt er in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. Dan is het aan jou om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week vertoeven we in huwelijkse sferen en gaan we van Felix Mendelssohn naar Eric Whitacre.

Felix Mendelssohn en Eric Whitacre

De week beginnen we met de bruiloftsmars van Felix Mendelssohn, muziek die de Duitser componeerde voor zijn A Midsummer Night’s Dream. Het stuk was een lange tijd vrij onbekend totdat Queen Victoria op 25 januari 1858 de mars koos voor het huwelijksfeest van haar dochter. De koningin was namelijk fan van Mendelssohn en de componist gaf regelmatig privéconcerten aan haar hof.

Voor Ludo uit Leuven is het logisch dat we na A Midsomer night's dream direct naar Romeo en Julia gaan. Beide toneelstukken zijn immers geschreven door William Shakespeare. Hij kiest voor Leonard Bernsteins adaptie van het stuk, de musical West Side Story. Daaruit draaien wij ‘one hand, one heart’ met José Carreras als Tony en Kiri Te Kanawa als Maria.

Per mail laat Arto uit Deurne weten dat hij 10 jaar geleden samen met een paar muzikanten in London was. Eén van hen ging trouwen en ze zochten nog muziek voor bij de dienst. Wagner, Purcell, Mendelssohn.. ze lagen allemaal té voor de hand. Arto nam uiteindelijk de beslissing en koos voor de 16e-eeuwse Pavane dan Vers uit de manuscripten van Susanne van Soldt. En die muziek wil hij graag nog eens horen.

We sluiten de week in stijl af want ook de donderdag en de vrijdag staan in het teken van het huwelijk. Zo trouwde luisteraar Johan-Lou 35 jaar geleden op de klanken van Abdullah Ibrahims The Wedding en schreef ook Eric Whitacre een bruiloftsstuk, namelijk This Marriage. Het is de tip van Paul uit Heverlee.

Maandag is er een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.