Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Miles Davis naar Richard Strauss, What's next

Van Miles Davis naar Richard Strauss, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we bij Espresso het leukste spel op de klassieke radio: What’s next. Oftewel, wie volgt er in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. Dan is het aan u om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gaan we van Miles Davis naar Richard Strauss.

Miles Davis en Richard Strauss

Deze week was het 29 jaar geleden dat trompettist en jazzlegende Miles Davis overleed en dat is natuurlijk een perfect startpunt voor onze muzikale estafette What's next. We speelden Miles Ahead, een fragment uit de gelijknamige plaat uit 1957.

De sterfdag van een legendarische trompettist moet natuurlijk wel leiden tot meer trompetmuziek. Zo denkt Filip aan de trompetsolo uit Penny Lane van de Beatles. Hij weet ons te vertellen dat die solo geïnspireerd is op het Tweede Brandenburgs Concert van Johann Sebastian Bach. Vooral in het derde deel kraait de trompet van Maurice André boven het hele orkest uit.

Patrick uit Tienen denkt bij Maurice André gelijk aan het concert dat hij 40 jaar geleden heeft bijgewoond. Daar speelde de trompettist een trompetconcerto van Johann Nepomuk Hummel. Wij draaiden het derde deel.

Na het uitbundig geweld van dit concerto wou Lutgarde uit Rijmenam graag iets horen van de leer meester van Hummel Jozef Haydn. Zij koos voor het eerste deel uit Le Matin, Haydns 6de symfonie. Adrienne associeert door op de ochtend en wenst met Richard StraussMorgen alle ochtendmensen een zalig wakker worden.

Maandag is er weer een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.