Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Mozart naar Strauss, What's next

Van Mozart naar Strauss, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we in Espresso het leukste spel op de klassieke radio: What’s next. Oftewel, wie volgt er in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. Dan is het aan jou om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gaan we van Wolfgang Amadeus Mozart naar Richard Strauss.

Mozart en Strauss

Begin deze week denken we terug aan 1979 want toen ging op 2 november het toneelstuk Amadeus van Peter Shaffer in première. Dit stuk is losjes gebaseerd op de laatste jaren van Wolfgang Amadeus Mozart en kennen we nu vooral van de gelijknamige film van Milos Forman. Alle reden dus om nog eens Là ci darem la mano uit Don Giovanni te draaien. Bariton van dienst is Bryan Terfel.

Jef blijft graag bij de heerlijke stem van Bryn Terfel en stelt Silent noon van Ralph Vaughan Williams voor. Hij geeft toe, het stuk gaat over een zomerse namiddag, maar de bariton schildert met dit lied zo treffend de sfeer van het stille uur voor de middag dat Jef het op een herfstochtend wil horen.

Marleen woont in Noorwegen en verruilt de zomer in voor de lente en de winter. En dan luistert zij het liefste naar Im wunderschönen Monat Mai van Robert Schumann en Gute Nacht uit de Winterreise van Franz Schubert. Beiden stukken hoort zij graag in de bewerking van Reinbert de Leeuw. U vraagt wij draaien en Lutgarde vraagt om meer Schubert. Daarom stelt zij het lied Die Nacht voor.

Luc moet bij Duitstalige liederen altijd denken Im Abendrot uit de Vier letzte Lieder van Richard Strauss. Hij schrijft dat deze muziek goed past in de week van Allerzielen omdat de tekst van Joseph von Eichendorff de dood als thema heeft. En omwille van de emotionele waarde stuurt hij ons de Nederlandse vertaling mee:

Wij zijn door nood en vreugde
hand in hand gegaan;
en rusten na het dwalen samen
hier in de stilte van het land.

Rondom ons buigen de dalen zich;
het donkert al in de lucht.
nog stijgen er twee leeuweriken
na-dromend in de schemering.

Kom, laat ze maar fladderend zingen.
dra is het slapenstijd.
Hier mogen we niet verdwalen
in deze eenzaamheid.

Die weidse zwijgende vreedzaamheid,
gedompeld in het avondrood.
Hoe zeer zijn we ’t wandelen nu moe
is het ten dode toe?

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.