Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Paderewski naar Pärt, What's next

Van Paderewski naar Pärt, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we in Espresso het leukste spel op de klassieke radio: What’s next. Oftewel, wie volgt er in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. Dan is het aan jou om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gaan we van Ignacy Jan Paderewski naar Arvo Pärt.

Paderewski en Pärt

Het is de week van nieuwe politici en daarom gaan we van start met de allereerste premier van het onafhankelijke Polen, pianist Ignacy Jan Paderewski. Op 18 januari 1919, vlak na de Eerste Wereldoorlog, werd hij geïnstalleerd. Lang heeft hij het echter niet volgehouden, slechts drie maanden. Het gerucht gaat dat dat te maken heeft met de Franse premier Georges Clemenceau. Die zou namelijk gezegd hebben dat Paderewski was “gedegradeerd van pianist tot premier”. Voor de premier was dat genoeg om er snel mee op te houden en zijn carrière als concertpianist én componist weer op te pakken. We draaiden één van zijn nocturnes.

Volgens Réné uit Maaseik is Padrewski niet de enige musicus met een geflopte politieke carrière, ook die van Giuseppe Verdi was van korte duur. De Italiaan schreef met zijn slavenkoor het onofficiële volkslied van Italië dat op dat moment nog onder Oostenrijk viel. Als dank kreeg hij daarvoor een zetel in het parlement. Ondanks dat politiek Verdi niet echt interesseerde aanvaarde hij de plek als symbolische daad. De componist was dan ook nooit in het parlement te vinden. Alleen op de dag dat de auteursrechten werden behandeld kwam hij opdagen.

Kathleen uit Brasschaat gaat door op het slaventhema en kiest voor het slaapliedje voor een slaaf van Xavjer Montsalvatge: Cancion de cuna para dormir a un negrito. Het liefste hoort zij de versie van Tereza Berganza. Luisteraar Anna Klewais moet hierbij gelijk denken aan een prachtig concert van Dom la Nena en Rosemary Standley. Die traden op in St. André La Champ, een klein dorpje in de Ardèche, en zongen daar het Mexicaanse slaapliedje Doeèrme Negrito.

En als we dan toch in de slaapliedjessferen zitten waarom spelen we dan niet gelijk de Estonian Lullaby van Arvo Pärt? Volgens Lowie uit Hengelo beweren boze tongen dat kinderen in slaap vallen omdat de muziek van Pärt zo slaapverwekkend is. Het liefst hoort hij de uitvoering met Gidon Kremer en meisjeskoor.

Maandag is er een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.