Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Peking tot Hankow, een spoorlijn met een Belgisch kantje

Van Peking tot Hankow, een spoorlijn met een Belgisch kantjeBlijf verwonderd!

In Train World in Schaarbeek reizen ze deze zomer naar China. En dat doen ze natuurlijk met de trein. Van Peking helemaal naar Hankow. Want daartussen werd begin 20ste eeuw een spoorlijn gebouwd. En aan het hoofd van dat project stond toen een Belg, ingenieur Jean Jadot. VRT NWS-journaliste Veerle De Vos vertelt hoe het Jean Jadot daar verging.
© Train World

De spoorlijn liep helemaal van Peking tot Hankow. Jean Jadot was ook verantwoordelijk voor de aanleg van alle stations op de lijn.

Jean Jadot werd geboren in een familie van ingenieurs, het stond in de sterren geschreven dat hij hetzelfde pad zou volgen. Veerle De Vos: "Zijn eerste ervaring doet hij op bij de Luikse en Luxemburgse buurtspoorwegen." Ook de bouw van de tramsporen van Caïro mocht hij op zijn cv schrijven. Maar het was niet alleen omwille van zijn kennis en ervaring dat China bij deze Belg terechtkwam. "China was op dat moment vernederd door enkele grote buitenlandse mogendheden. Ze hadden de opiumoorlogen verloren, en een aantal grote mogendheden dwongen China om hun havens open te stellen en waren onderling al Chinese steden aan het verdelen. België had daar weinig mee te maken en dus kwam China hier terecht."

Zo kwam het dat Jean Jadot begin 20e eeuw naar China vertrok om daar een spoorlijn van maar liefst 1200 kilometer te gaan aanleggen. "Jean Jadot hield zich niet alleen bezig met de technische uitwerkingen, het traject en de bouw van honderd stations, maar hij bezocht ook de werven en hij onderhandelde met het hof en lokale potentaten." 

Zijn avonturen beschreef Jean Jadot aan zijn vrouw in honderden brieven. "Hij heeft hele mooie herinneringen overgehouden aan China, op het einde schrijft hij bijvoorbeeld: Ik hield van de Chinezen en ik heb de indruk dat ze mij ook niet haten." Inderdaad, Jean Jadot kreeg op het einde eretitels en afscheidsbanketten, én hij ontmoette zelfs de keizerin. "De keizerin nam op een bepaald moment de trein en Jadot was verantwoordelijk voor haar veilgheid. Hij beschrijft haar als een levendige vrouw, met levendige ogen en ze was nieuwsgierig om de trein te nemen."

Beluister hier het gesprek met Veerle De Vos over de spoorlijn van Peking tot Hankow:

Veerle De Vos over spoorlijn Peking-Hankow

De expo "Van Peking tot Hankow: een Belgisch avontuur in China" loopt nog tot 10 oktober 2021 in Train World. Alle info op www.trainworld.be.

© Archives Jean Jadot
1903, tijdens de bouw van de spoorlijn.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.