Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Peter Tsjaikovski naar Franz Schubert, What's next

Van Peter Tsjaikovski naar Franz Schubert, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we bij Espresso een spel: What’s next. Wat volgt in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. En dan is het aan u om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gingen we van Peter Tsjaikovski naar Franz Schubert.

Tsjaikovski en Schubert

We startten deze week met het ballet het Zwanenmeer van Peter Tsjaikvoski omdat de componist rond deze tijd in 1876 zijn laatste hand aan de partituur legde. En er is geen beter begin dan de ‘Dans van de zwanen’. En er zijn nog veel meer zwanen in de klassieke muziek, dat bleek wel uit de reacties. Zo werd ‘De Zwaan van Tuonela’ van Jean Sibelius genoemd door zowel Micheline als Marcel.

Prof. em. Luc De Grauwe (UGent) bleef bij zwanen en stelde ‘Mein lieber Schwann’ uit Richard Wagners opera Lohengrin voor. En dan het liefst de beklijvende vertolking van Joan Kaufmann.

Josephine, één van Lucs zijn oud-studenten, heeft ook geluisterd en koos ook voor een ander gevleugeld personage uit Wagners opera, de Walküre. Gezeten op gevleugelde paarden spraken deze schepsels altijd tot de verbeelding van Josephine. Zeker als ze wraaklustig zijn. Wij draaiden de Walkurenrit in de uitvoering van de Wiener Philharmoniker.

En het was niet alleen de week van de zwanen, het werd ook de week van professor Luc De Grauwe. Blijkbaar heeft hij zijn germanisten in Gent niet alleen de liefde voor de taal bijgebracht maar ook die voor klassieke muziek. Els Snick mailde bijvoorbeeld dat De Grauwe zomaar de les kon onderbreken om zijn cassetterecorder boven te halen en samen naar muziek te luisteren. En zo heeft Els Erlkönig van Franz Schubert leren kennen.

Maandag is er een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.