Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Rachmaninoff naar Elgar, What's next

Van Rachmaninoff naar Elgar, What's nextKlassieke muziek

We hebben sinds deze week een nieuw spel in Espresso: ‘What’s next’. We pakken iets uit de actualiteit en zoeken daar een plaat bij. En dan is het aan u om daarop verder te gaan en ons een nieuwe plaat voor te stellen die daarbij past. Uit de reacties kiezen wij dan een plaat voor de volgende dag. En deze week gingen we van Sergei Rachmaninoff met de nodige tussenstops naar Edward Elgar.

Rachmaninoff en Elgar

We begonnen met het pensioen van de Russische pianist Vladimir Ashkenazy, hij is 82 en heeft vorige week laten weten dat hij stopt met spelen. Wij lieten maandag zijn opname horen van een piano étude van Rachmaninoff.

Helga uit Brugge hoorde dinsdag regendruppels in het stuk en dacht daarom gelijk aan Maurice Ravels Jeux d’eau, waarin volgens haar een hele regenbui zit.

Anne Sophie uit Oostduinkerke stelde voor woensdag de Sea Interludes van Benjamin Britten voor. En zij koos dat niet alleen voor het waterthema. Want zowel Ravel als Britten kregen ruzie met de eenhandige pianist Paul Wittgenstein nadat zij een pianoconcerto voor zijn linkerhand componeerden. Wittgenstein beschuldigde beide componisten van het schrijven van “lawaai” en eiste aanpassingen in de orkestratie. Die kreeg hij niet, met een levenslang conflict tot gevolg. En zo gaan we dus van Ravel via Wittgenstein naar Britten.

De kalme zee in het eerste deel uit de Sea Interludes deed Brigitte Ghyselen denken aan de uitgestrektheid en rust in The Lark Ascending van Ralph Vaughan Williams.

De laatste stap maakte Gísela uit Bierbeek. Zij bedacht dat ook de vlucht van Williams' leeuwerik uiteindelijk tot een einde kwam, iets wat haar deed denken aan de zin 'I went to sleep, and now I am refreshed’ uit Edward Elgars The dream of Gerontius.

Maandag starten we in Espresso weer met een nieuwe What's next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.