Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Richard Wagner naar Claudio Monteverdi, What's next

Van Richard Wagner naar Claudio Monteverdi, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we in Espresso het leukste spel op de klassieke radio: What’s next. Oftewel, wie volgt er in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. Dan is het aan jou om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gaan we van Richard Wagner naar Claudio Monteverdi.

Wagner en Monteverdi

Begin deze week gingen we terug naar het jaar 1845. Toen vond op 19 oktober in de Semperoper in Dresden de première plaats van Richard Wagners opera Tannhäuser. Helaas was de productie niet erg succesvol waardoor hij aan het werk bleef sleutelen. Zo maakte hij ook nog een Parijse en Weense versie. Tevreden werd Wagner uiteindelijk nooit. Op zijn sterfbed zou de componist gezegd hebben dat hij de wereld nog een goede Tannhäuser verschuldigd was.

En wie aan Wagner denkt, denkt ook zijn opera Die Walküre. Tenminste zo werkt het toch bij luisteraar Lowie uit Hengelo. Hij hoorde ooit tijdens een concert een heel bijzondere versie van de walkürenrit van het pianoduo Mephisto (Katrijn Simoens en John Gevaert) en naar die uitvoering zou hij graag nog eens willen luisteren.

Mieke uit Schaarbeek blijft bij pianovierhandig en kiest voor Petersburger Schlittenfahrt van Richard Eilenberg. Haar tante leerde haar als kind een bewerking van dit stuk kennen en vanaf het moment dat ze het samen konden spelen werd het een verplicht nummer op elke familiebijeenkomst.


Hoboist Marcel Ponseele stelde na het horen van de sleerit de tweede metamorfose voor uit de Zes metamorfosen naar Ovidius van Benjamin Britten. En de connectie is niet ver te zoeken want deze tweede metamorfose gaat over de zonnezoon Phaëton die op een dag een ritje maakte met de zonnewagen van zijn vader en door een bliksemschicht uit de lucht werd geschoten.

Ludo uit Leuven borduurt voort op de oudheid en komt uit bij L’incoronazione di Poppea van Claudio Monteverdi. De aria Pur ti miro ontroert hem telkens weer, zeker als Philippe Jarrousky en Nuria Rial het zingen.

Maandag is er weer een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.