Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Rossini naar Massenet, What's next

Van Rossini naar Massenet, What's nextKlassieke muziek

We hebben een nieuw spel bij Espresso: What’s next. We beginnen op maandag met een plaat. En dan is het aan u om daarop verder te gaan en ons een nieuwe plaat voor te stellen die daarbij past. Deze week startten we bij Gioachino Rossini en kwamen we uiteindelijk uit bij Jules Massenet.

Rossini en Massanet

Het is de laatste week van februari en omdat 2020 een schrikkeljaar is hebben we een dagje extra. Iedereen die op de 29ste februari is geboren kan dus eindelijk nog eens z'n echte verjaardag vieren. Zoals een van de bekendste Italiaanse componisten: Gioachino Rossini. En speciaal voor zijn verjaardag begonnen we deze week met Rossini's Largo al factotum uit de opera De barbier van Sevilla met Placido Domingo achter de microfoon.

Marcel uit Edegem dacht bij Placido Domingo aan Aaron Copeland. Dat lijkt een vreemde sprong maar Marcel heeft er een goede verklaring voor. In 1980 waren de Olympische Spelen in Lake Placid, een meer dat qua naam wel erg doet denken aan Placido Domingo. En laat Lake Placid nou net grenzen aan de Appalachian Mountains! Dan kom je volgens Marcel al snel uit bij Appalachian Spring van Copland.

Paul uit Heverlee liet weten dat Copland deze muziek componeerde voor choreografe Martha Graham en dat bracht hem bij de Pulcinella suite van Igor Stravinsky. Ook dat is balletmuziek, alleen dan geschreven in opdracht van Sergei Dhiagilev. En de figuur van Pulcinella deed luisteraar Eliane denken aan het theatergenre commedia dell'arte. Zo kwam zij uit bij de operette Les Saltimbanques van Louis Ganne waarin het vrolijke lied "C’est l’amour” zit.

"C'est l'amour" stond tussen 1916 en 1918 op het programma van het muziekkorps van het derde Linieregiment aan het front. Dat vertelde Dries van het In Flanders Fields Museum ons. Tijdens een herdenkingsconcert in 2017 speelde Dries het lied zelf ook met zijn muziekensemble Kotjesvolk & Cie. Het stemde hem melancholisch en daarom wou hij graag de muziek horen waarmee het gezelschap dat concert destijds opende: O doux printemps d’autrefois van Jules Massenet.

Maandag starten we weer een nieuwe What's next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.