Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van A tot Z

Van A tot ZBlijf verwonderd!

Het idee is simpel. Een abécédarium in beeld. We leggen bij elke reeks 26 woorden voor aan een bekend persoon. Onder andere Luc Tuymans, Connie Palmen en Stefan Hertmans gingen een urenlang gesprek aan. Elke letter van het alfabet krijgt een afleveringen. Per persoon zijn er dus 26 afleveringen.
cover van a tot z

Van A tot Z cover

De Franse filosoof Gilles Deleuze (1925 - 1995) heeft nooit zijn medewerking willen verlenen aan televisieprogramma’s. Maar eind jaren ‘80 maakt hij één uitzondering op die regel. Voorwaarde was dat het geen gesprek zou zijn volgens de wetten van de televisie maar de pure, niet gemonteerde registratie van een echt gesprek tussen hem en zijn oud-studente Claire Parnet.

Die bedacht daarvoor een eenvoudig systeem van 25 thema’s die elk beginnen met een andere letter van het Frans alfabet. Dit was de enige afspraak: het geheel zou Abécédaire heten en onderverdeeld zijn in 25 begrippen waarover Deleuze in alle vrijheid en zonder chronometer voor de camera zou reflecteren in gesprek met Parnet. Het resultaat duurde uiteindelijk acht uur.

Naar her voorbeeld van Gilles Deleuze maakten wij ons eigen Abécédaire.

Je kan alle seizoenen van A tot Z beluisteren op onze site Klara.be of via onze app.