Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van A tot Z

Van A tot ZBlijf verwonderd!

Het idee is simpel. Een abécédarium in beeld. We leggen bij elke reeks 26 woorden voor aan een bekend persoon. Onder andere David Van Reybrouck, Luc Tuymans, Connie Palmen en Stefan Hertmans gingen een urenlang gesprek aan. Ook te beluisteren als podcast!

Van A tot Z

De Franse filosoof Gilles Deleuze (1925 - 1995) heeft nooit zijn medewerking willen verlenen aan televisieprogramma’s. Maar eind jaren ‘80 maakt hij één uitzondering op die regel. Voorwaarde was dat het geen gesprek zou zijn volgens de wetten van de televisie maar de pure, niet gemonteerde registratie van een echt gesprek tussen hem en zijn oud-studente Claire Parnet.

Die bedacht daarvoor een eenvoudig systeem van 25 thema’s die elk beginnen met een andere letter van het Frans alfabet. De x en y nam ze voor het gemak samen. Dit was de enige afspraak: het geheel zou Abécédaire heten en onderverdeeld zijn in 25 begrippen waarover Deleuze in alle vrijheid en zonder chronometer voor de camera zou reflecteren in gesprek met Parnet. Het resultaat duurde uiteindelijk acht uur.

Naar het voorbeeld van Gilles Deleuze maakten wij ons eigen Abécédaire. Voor elke letter van het alfabet, 26 thema's, onafgebroken geregistreerd.

Je kan alle seizoenen van A tot Z beluisteren op onze site Klara.be of via onze app.