Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Von Gluck naar Elgar, What's next

Van Von Gluck naar Elgar, What's nextKlassieke muziek

Elke week spelen we in Espresso het leukste spel op de klassieke radio: What’s next. Oftewel, wie volgt er in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. Dan is het aan jou om daarop verder te associëren en ons een nieuw stuk voor te stellen dat daarbij past. Deze week gaan we van Christoph Willibald Von Gluck naar Edward Elgar.

Christoph Willibald Von Gluck en Edward Elgar

Deze week gaan we terug naar het jaar 1762 want toen ging op 5 oktober de opera Orfeo ed Euridice van Christoph Willibald Von Gluck in Wenen in première. Gluck maakte twee versies van dit werk, waarvan de Italiaanse de bekendste is. Goede reden om eens de onbekende Franse versie te laten horen. De componist schreef deze 12 jaar na de première van de opera om tegemoet te komen aan de wensen van het Parijse publiek. Von Gluck voegde zelfs extra balletdansen toe omdat de Fransen daar zo dol op waren.

Mark uit Mortsel maakt na het horen de logische gedachtesprong naar L'Orfeo, de bekendste opera van Claudio Monteverdi. Hij schrijft erbij dat hij mooie herinneringen heeft aan de bewerking die hij ooit zag in het fort van Mortsel. Eén moment in het bijzonder blijft hem bij. In het muisstille fort beklimmen Apollo en Orfeo al zingend samen de wankelende ladder die naar de hemel leidt. Onvergetelijk.

Eliane uit Gent besluit om nog even in de hemel te blijven met de aria Cielo e mar (lucht en zee) uit de opera La Gioconda van Amilcare Ponchielli. En dan het "liefste met de prachtige stem van Luciano Pavarotti”. En die zee vinden we ook terug bij Edward Elgar en zijn schitterende Sea Pictures, gekozen door Christophe uit Antwerpen.

Gerda uit Zwitserland wil graag nog even bij Elgar blijven en dan het liefste bij het wondermooie Sospiri. De Ponte dei Sospiri, oftewel de Brug der Zuchten, is in Venetië de brug waarover de veroordeelden voor de laatste keer het daglicht zien voordat ze voor altijd worden opgesloten in de gevangenis. Gerda ziet in deze toeristische trekpleister ook de brug die Orfeus moet oversteken wanneer hij zijn geliefde Euredice uit de onderwereld komt halen. En zo is de cirkel weer rond.

Maandag is er een nieuwe What’s next.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.