Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van wonderkind tot wonderlijke pianist

Van wonderkind tot wonderlijke pianistBlijf verwonderd!

Maestro viert de Chileense pianist Claudio Arrau. Zijn integrale opnames voor Philips werden nu uitgebracht in één doos van 80 cd's. De hoogtepunten hoort u van maandag 4 juni t.e.m. vrijdag 15 juni, elke namiddag op Klara.
de Chileense pianist Claudio Arrau

de Chileense pianist Claudio Arrau

Claudio Arrau was een muzikaal wonderkind. Hij las noten voor hij woorden kon lezen. En anders dan de meeste muzikale wonderkinderen, had hij geen professionele muzikant in zijn familie. Hij zou de eerste zijn en dan nog wel een hele goeie ook: Arrau groeide uit tot een van de grootste pianisten van de twintigste eeuw.


Het is dankzij zijn moeder dat Arrau in aanraking met muziek kwam. Arrau was amper één jaar toen zijn vader stierf. Daarom was zijn moeder degene die geld in het laadje moest brengen, en dat deed ze door pianoles te geven. Ze moet dan ook zeer vereerd zijn geweest toen ze het talent van haar jongste zoon ontdekte.
En ook voor de rest van de wereld bleef het talent van Arrau niet onopgemerkt. Op tienjarige leeftijd ging hij op kosten van de Chileense overheid naar Berlijn, en daar volgde hij van 1912 tot 1918 les bij Martin Krause, een oud-leerling van Franz Liszt.


Het is ook in Berlijn dat de carrière van Arrau begon. Een recital in 1914 betekende het startschot. Vervolgens toerde hij door Europa, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Daarnaast gaf hij les in het Duitse Stern'sches Konservatorium tot hij in 1941 voorgoed naar de Verenigde Staten verhuisde.


Concerttournees geven kon Arrau daarentegen niet laten. Tot zijn tachtigste bleef hij de wereld rondreizen om concerten te geven. Zijn repertoire is dan ook heel uitgebreid: Liszt, Brahms, Chopin, Schumann, Debussy en Beethoven. Hij speelde het allemaal. Alleen de dood zou hem van zijn piano kunnen scheiden. En dat geschiedde in 1991 in Duitsland, het land waar alles voor Arrau begon.

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.