Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Van Wynton Marsalis naar Prokofiev, What's next

Van Wynton Marsalis naar Prokofiev, What's nextKlassieke muziek

We hebben een nieuw spel bij Espresso: What’s next. Wat volgt in het rijtje? We beginnen op maandag met een plaat. En dan is het aan u om daarop verder te gaan en ons een nieuwe plaat voor te stellen die daarbij past. Deze week startten we bij Wynton Marsalis en kwamen we uiteindelijk uit bij Prokofiev.
Wynton Marsalis © GR-DR

Wynton Marsalis en Prokofiev

De wereldberoemde trompettist Wynton Marsalis is deze week in ons land voor concerten in BOZAR in Brussel. Hij blaast deze What’s next – letterlijk – op gang. Met het trompetconcerto van Johann Friedrich Fasch. Want we vergeten het soms, Wynton Marsalis heeft niet alleen jazz maar ook heel wat klassieke muziek opgenomen.

Luisteraar Kris moest bij het horen van Wynton Marsalis meteen denken aan een andere jazz-muzikant: Keith Jarrett. Die heeft net als Marsalis ook heel wat klassieke muziek opgenomen. In 1989 bracht hij een album uit met de Goldbergvariaties van Bach, niet op piano maar op klavecimbel. Een fantastische opname!

Veerle kwam daarop met een verrassend voorstel. Zij vond Tigran Hamasyan de perfecte opvolger van Keith Jarrett. Tigran Hamasyan is ook een jazz-pianist, hij komt uit Armenië en volgens Veerle speelt hij net zo intens en virtuoos als Jarrett. Ze koos zijn nummer Fides Tua, omdat, zo schrijft ze, ‘die muziek mooi aansluit bij de Goldbergvariaties van Bach.’

Tom borduurde verder op het gegeven jazzpianisten. En zo kwam hij bij Leszek Mozdzer uit. Deze Poolse jazzpianist improviseert, zo vertelt Tom, geniaal op de Mazurkas van zijn bekendste landgenoot Frédéric Chopin.

U had kunnen associëren op Chopin, u had kunnen associëren op Leszek Mozdzer. Maar luisteraar Dirk ging het ergens anders zoeken en suggereerde ons nog een Mazurka. Niet van Chopin, maar wel van Prokofiev. Uit zijn ballet Assepoester. En zo dansten we nog even verder.

Maandag: een nieuwe week, een nieuwe What's next!

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.