Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vanaf zondag op Klara: Monteverdi

Vanaf zondag op Klara: MonteverdiKlassieke muziek

In drie afleveringen (10, 17 en 24 december - telkens van 18 tot 20 uur) gaat Katelijne Boon met kenners dieper in op leven en werk van Claudio Monteverdi (1567-1643).

Claudio Monteverdi (1640) - (c) Bernardo Strozzi, olieverf

Aflevering 1:

Vandaag hebben we het over de madrigalen die Monteverdi schreef in zijn jonge jaren, maar vooral op Orfeo, de eerste volwaardige opera uit de muziekgeschiedenis. Onze gast is Jos Van Immerseel die in 1977 Orfeo in de Vlaamse Opera ten tonele bracht.

Aflevering 2:

We zetten de schijnwerpers op de Vespers, die Monteverdi schreef in 1610. Gregoriaanse melodieën gaan er hand in hand met de seconda prattica.
Ook zijn mini-opera ‘Il combattimento di Clorinda e di Tancredi’ komt aan bod, gecomponeerd in 1624 , opvallend door zijn grillige melodieën, contrastrijke ritmiek, vrije dissonantenbehandeling.
Onze gast is Peter Van Heyghen, blokfluitist, dirigent, maar ook wetenschappelijk adviseur voor Philippe Herreweghe en diens interpretatie van de Vespers in oktober van dit jaar

Aflevering 3:

Vandaag gaan we dieper in op de 2 laatste opera’s, Il ritorno d’Ulisse in Patria en l’incoronazione di Poppea.
Daarnaast bespreken we uitvoerig de bundel Selva Morale die Monteverdi uitgaf op het einde van zijn leven, in 1640/41. Het is een soort retrospectief van wat Monteverdi sinds de Mariavespers uit 1610 aan kerkmuziek heeft gecomponeerd.
Onze gast is Florian Heyerick, klavecinist, traversospeler, docent én dirigent van de Selva Morale.

Monteverdi

In drie afleveringen (10, 17 en 24 december - telkens van 18 tot 20 uur) gaat Katelijne Boone met kenners dieper in op leven en werk van Claudio Monteverdi (1567-1643).

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Renate Weytjens

Contact: monteverdi@klara.be