Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Veel aandacht voor de BBC Proms in Klara Live

Veel aandacht voor de BBC Proms in Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 28 augustus in Klara Live? We zetten het hier op een rij! Trouwens, ook deze week mag u vrijdag een aflevering van Klara Live verwachten.
Foto van John Wilson

John Wilson. Foto (c) www.bbc.co.uk

Maandag 28 augustus

Een BBC Proms met een "all-English program": werk van Ralph Vaughan Williams en Gustav Holst. Van Vaughan Williams staat de 9de symfonie op het programma, het laatste grote werk dat de componist voltooide. Dirigent John Wilson ziet deze symfonie als één van Vaughan Williams' grote "human statements", een optimistisch statement bovendien: de laatste maten van deze krachtige, maar toch ook enigmatische symfonie drukken hoop uit voor de mensheid. Na de 9de symfonie van Vaughan Williams brengt het orkest een echte Britse, populaire klassieker: The Planets van Gustav Holst. "Prachtig om te dirigeren, heerlijk om naar te luisteren, alle orkesten spelen het graag", zegt een enthousiaste John Wilson.

Dinsdag 29 augustus

De BBC Proms hebben een lange en rijke traditie wat eigentijdse muziek betreft. Ook deze editie staan er weer heel wat creaties op het programma. Zo bracht de Berlin Staatskapelle onder leiding van Daniel Barenboim nieuw werk van Sir Harrison Birtwistle mee naar de Royal Albert Hall. Birtwistle is één van de grote Engelse componisten van vandaag. Hij schreef Deep Time ter nagedachtenis van Sir Peter Maxwell Davies, die in maart vorig jaar overleed. Deep Time is geïnspireerd op massieve, gigantische tijdsstructuren die het menselijk bevattingsvermogen te boven gaan: Birtwistle dacht hierbij aan de continue verandering die rotsstructuren ondergaan onder invloed van allerlei natuurfenomenen. Het is geen beschrijvende muziek, het is eerder het idee van continue verandering dat Birtwistle wilde omzetten in klank. Verder op het programma ook de Tweede symfonie van Edward Elgar en het concert eindigt met, hoe kan het ook anders, één van Elgars Pomp and Circumstance marsen.

Woensdag 30 augustus

De Britse pianist Paul Lewis staat bekend om zijn intelligente en fijnzinnige interpretaties van het grote pianorepertoire. Zijn CD- opnames van Beethoven en Schubert worden terecht geroemd. Een pianist in concertomstandigheden aan het werk horen, is natuurlijk altijd anders en veel spannender dan op CD: in Klara Live hoort u vanavond een mooi gevariëerd recital dat Lewis gaf tijdens het Oostenrijkse Schubertiade-festival. Op het programma stond werk van Bach, Beethoven, Schubert en een minder bekende sonate Carl Maria von Weber.

Donderdag 31 augustus

Het pas afgelopen Laus Polyphoniae, het Antwerpse festival voor oude muziek, had dit jaar een veelomvattend thema: 'Adoratio - over heiligen, martelaars en geliefden'. Het Zwitserse Sollazzo ensemble bracht tijdens dit festival op 25 augustus een concert vol hemelse en aardse aanbidding: 14de eeuws repertoire van Paolo da Firenze, Johannes Ciconia, Matteo da Perguia e.a. Het Sollazzo ensemble werd in 2014 te Bazel opgericht door Anna Danilevskaia en sleepte sindsdien verschillende prijzen in de wacht. In 2016 brachten ze in samenwerking met de BBC een eerste CD uit.

Vrijdag 1 september

Een BBC Proms concert met de BBC Philharmonic onder leiding van zijn Finse 'principal guest conductor' John Storgards. Tijdens het eerste deel horen we Scandinavisch repertoire met ondermeer fragmenten uit de Peer Gynt Suite van Edvard Grieg en de Karelia Suite van Jean Sibelius; na de pauze soleert cellist Alban Gerhardt in het celloconcerto van Robert Schumann, en het orkest eindigt het concert met Mathis der Maler van Paul Hindemith.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.