Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Viviane De Muynck bekroond met 'Ultima' cultuurprijs én te gast in De Liefhebber

Viviane De Muynck bekroond met 'Ultima' cultuurprijs én te gast in De LiefhebberKunst & Cultuur

Coely en Viviane De Muynck hebben een Ultima award gewonnen. Ook tien andere culturele instellingen, initiatieven en artiesten vielen in de prijzen bij de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen. De actrice is zaterdag trouwens te gast bij Katelijne Boon in De Liefhebber.

Logo Ultimas © Ultimas

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft op dinsdagavond 27 februari 2018 de Ultimas uitgereikt in de Antwerpse Stadschouwburg. De avond werd in goede banen geleid door Kirsten Lemaire en Erhan Demrici.

De Vlaamse minister van Cultuur reikt sinds 2003 elk jaar prijzen uit om toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen in de bloemetjes te zetten.

De Ultima's gaan de deur uit in 12 categorieën: muziek, algemene culturele verdienste, film, beeldende kunst, lokaal cultuurbeleid, podiumkunsten, amateurkunsten, vormgeving, cultureel ondernemerschap, sociaal-cultureel volwassenwerk, letteren en roerend erfgoed.

De hoofdprijs van de avond was voor actrice Viviane De Muynck. Zij ging aan de haal met de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. De jury omschrijft haar als "la grande dame van het toneel in de Lage Landen" en "bewondert haar vakmanschap en haar voldragen jarenlange carrière." De Muynck was vooral blij met het compliment dat haar werk "de ziel van een kunstenaar uitademt". Volgens minister Gatz mocht de prijs nu echt wel komen.

In de categorie Muziek was het rapster Coely die in de prijzen viel. Na haar zegetocht op de MIA's (de Vlaamse muziekprijzen) van dit jaar valt de zangeres wederom in de prijzen. Volgens de jury "brengt ze rap én soul met een natuurlijke flow zoals we dat in ons land nog niet eerder zagen." en werd ze gelauwerd omwille van haar "energetische live performances en down to earth attitude".

Kunstenaar Philippe van Snick mocht juichen in de categorie Beeldende kunst. Van Snick, die ook het kunstwerk van het nieuwe VRT-gebouw zal ontwerpen viel in de prijzen wegens zijn "gereduceerde, abstracte vormentaal die ook in onze huidige gemediatiseerde en gedigitaliseerde beeldcultuur relevant blijft".

Filmmaker Johan Grimonpez won in de categorie Film. De regisseur bekend van o.a. "Shadow world" en "Double take" "overstijgt volgens de jury de grenzen van het medium film".

In de categorie letteren was het dichteres Miriam Van Hee die in de prijzen viel. "Ze heeft een scherp oog voor de kleine bijzonderheden die ons in het dagelijkse leven dreigen te ontglippen" aldus de jury.

Verdere winnaars van een Ultima:

Podiumkunsten: Moussem Nomadisch Kunstencentrum
Lokaal Cultuurbeleid: Opgewekt Tienen
Amateurkunsten: Gent Bougement
Cultureel Ondernemerschap: Paul Schyvens
Sociaal-Cultureel Volwassenwerk: Femma
Roerend Erfgoed: Museum Plantin-Moretus
Vormgeving: Gijs Van Vaerenbergh

Nieuw voor deze editie was de uitreiking van de BILL Award voor jong, creatief, ondernemend talent. Die award ging naar Carla Swerts, illustrator en artistiek docent. Zij ontving een geldprijs van 1.000 euro om te investeren in een volgend project, professionele coaching en ondersteuning om haar carrière verder te ontwikkelen.

De winnaars krijgen een bronzen beeld van kunstenaar Philip Aguirre, getiteld "La ultima isla". Daarnaast ontvangen de laureaten een geldbedrag van 10.000 euro. Vivane De Muynck kreeg met haar Ultima Algemene Culturele verdienste zelfs 20.000 euro.

Klara besteedt in de komende weken ruim aandacht aan de laureaten. Espresso brengt op woensdag 28 februari tussen 6 en 9u een reportage van de uitreiking. Die dag schuift ook de laureaat in de categorie Beeldende Kunsten aan tafel in Pompidou, tussen 17-18u. Katelijne Boon heeft op zaterdag 3 maart de laureaat van de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste te gast in De Liefhebber. Ook in de loop van de maand maart komen verschillende laureaten langs in Pompidou en Trio.

Meer informatie via www.ultimas.be

Bron: VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app

Trio

Werner Trio ging tot de zomer van 2018 in trio met twee gasten over wat goed of fout loopt en beter kan in de wereld van vandaag. Vanaf september 2018 verschoof Werner Trio naar de vrijdagavond en ging het programma 'Vrijdag' van start.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Marc Vandemoortele en Werner Trio

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via trio@klara.be

Een aantal afleveringen van Trio kan nog steeds gedownload worden als podcast.