Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Veel vocale muziek in Klara Live

Veel vocale muziek in Klara LiveKlassieke muziek

Klara Live begint het nieuwe seizoen in de week van 2 september 2019 met veel vocale muziek.
© Reinhard Wilting

Theatre of Voices

Maandag 2 september

Klara Live start het nieuwe seizoen met een EBU-concert door The Theatre of Voices, een van de beste vocale ensembles van het moment. Paul Hillier dirigeert oude muziek van Dufay en de Machaut maar smijt zich ook volledig in het hedendaagse repertoire met muziek van Pärt en Johanson. Een EBU-opname van januari 2019.

Dinsdag 3 september

Op zijn 90ste heeft Bernard Haitink besloten te stoppen met dirigeren. Zin in 'officiële afscheidsdingen' - zoals hij het noemt - heeft hij niet, maar hij nam in juni van dit jaar wel al afscheid van zijn Amsterdamse Concertgebouwpubliek, en vanavond dirigeert hij voor het laatst op de Proms-concerten in de Royal Albert Hall in Londen. Klara Live is er met Nicole Van Opstal rechtstreeks bij, en u dus ook.

Woensdag 4 september

In de prachtige Antwerpse Sint-Pauluskerk zorgde het Engelse ensemble Gothic Voices op 25 augustus voor een mooi slot van Laus Polyhoniae 2019. Op het programma een eerbetoon aan Guillaume Du Fay: met twee-en driestemmige polyfonie wordt een nieuwjaarsviering aan het Bourgondische hof omstreeks 1470 gereconstrueerd.

Donderdag 5 september

Het Quatuor Van Kuijk, opgericht in Parijs in 2012 behoort na amper 7 jaar al tot de absolute top van de strijkkwartetten. Zij speelden ondertussen al op de grote internationale podia zoals de Wigmore Hall te Londen, Théâtre des Champs-Elysées te Parijs, Musikverein in Wenen, Concertgebouw Amsterdam, het Lincoln Center in New York enz... Vanavond krijgen we hen te horen in een live opname van 4 juli in het kader van het Frederiksvaerk Musik Festival in Denemarken.

Vrijdag 6 september

Voor zijn openingsconcert van het nieuwe seizoen met het Brussels Philharmonic koos dirigent Stéphane Denève een iconisch werk: Mahlers vijfde symfonie. Mahler stuurde het manuscript van het beroemde Adagietto uit deze symfonie als liefdesverklaring naar Alma Schindler, waarmee hij kort daarna trouwde. De symfonie is een rollercoaster van emoties, van sombere plechtigheid tot schalkse spot en van hartstochtelijke vurigheid tot de meest tedere passages. Het programma start met het Larghetto voor orkest van James MacMillan.
Volg dit concert op Klara rechtstreeks vanuit Studio 4 van Flagey.

Zaterdag 7 september

Het Brits vocaal ensemble de King’s Singers werd in 1968 opgericht door leden van het King's College Choir in Cambridge. Hun repertoire is uitgebreid: het loopt van de middeleeuwen tot vandaag. In de loop der decennia veranderden de zangers regelmatig, maar het succes bleef. De zangers vanavond zijn Patrick Dunachie, 1e countertenor; Edward Button, 2e countertenor; Julian Gregory, tenor; Christopher Bruerton, 1e bariton; Nick Ashby, 2e bariton en Jonathan Howard, bas.
Het concert werd op 6 mei opgenomen in de Wigmore Hall te Londen.

  • Klara Live, van maandag 2 tot en met zaterdag 7 september 2019. Op maandag 2, woensdag 4, donderdag 5 en vrijdag 6 september van 20 tot 22 uur, op dinsdag 3 september van 20 tot 23 uur, en op zaterdag 7 september van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.