Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Verbier, all the way!

Verbier, all the way!Klassieke muziek

Deze zomer trok Mark Janssens naar het festival van Verbier in Zwitserland. Verbier is een Europees topfestival waar gevestigde waarden en jong talent op een heel ontspannen manier kunnen verbroederen. In de Verbier Academy maken de festivalbezoekers kennis met de klassieke sterren van morgen. Meer over Verbier in september in Maestro, 's namiddags van 2 tot 5.
Verbier 2017

Verbier 2017

Mark Janssens in Verbier
Mark Janssens in Verbier
Verbier 2017
Verbier 2017
Mark Janssens ontmoet Antonio Pappano
Mark Janssens ontmoet Antonio Pappano
cellist Sheku Kanneh-Mason
cellist Sheku Kanneh-Mason

 

Verbier, all the way!

 

 

Op 1500 meter hoogte ligt een klein wonder : Verbier. Zwitserland. Bergen, natuur, sneeuw, zon, en in de zomer veel muziek. Het Verbier Festival is één van die grote zomerfestivals waar muziekliefhebbers in hun leven graag 1 keer naartoe willen gaan. Het festival neemt het kleine Verbier letterlijk helemaal in. In de moderne kerk zijn de pianisten te gast (dit jaar o.a. Richard Goode, Nikolai Lugansky en Lucas Debargue), in de enorme 'tent' bovenaan kan je terecht voor kamermuziek en orkestmuziek met artiesten als Joshua Bell, Evgeny Kissin, Mischa Maisky, Esa-Pekka Salonen, Antonio Pappano ... en verspreid over alle mogelijke ruimtes in Verbier zijn er kleinere concerten en de niet te versmaden masterclasses. Want Verbier is ook een leerschool voor het beste jonge internationale talent. De Verbier Academy verwelkomt jonge pianisten, violisten, altviolisten, cellisten en zangers. Die werden maanden op voorhand geselecteerd via een DVD die ze moesten insturen. De selectie is streng en stevig. Alleen de meest talentvolle jonge musici worden in Verbier toegelaten. Er was geen talent uit Vlaanderen te bespeuren (een teken aan de wand?), wel een paar Nederlanders en een jonge zanger uit Nieuw-Zeeland met Vlaamse roots. De masterclasses werden gegeven door o.a. Thomas Hampson, Antoine Tamestit, Anna Tomowa-Sintow, Thomas Allen en Thomas Quasthoff.

 

 

Verbier is een toplocatie waar een perfect georganiseerd festival de bezoeker uitnodigt om te genieten van enkele van de beste muzikanten van het moment en om nieuw talent te leren kennen. Net die wisselwerking, die mix tussen gevestigde waarden en jong talent werkt bijzonder aanstekelijk. Het laat zien hoe springlevend de klassieke muziekwereld is, in tegenstelling tot het gezeur van sommigen. Het is een bron van inspiratie en vreugde, van respect voor al die artiesten van wie het leven helemaal in het teken staat van de muziek.

 

 

Verbier is wel Zwitserland, dus niet goedkoop. Tickets voor de concerten kosten (veel) geld. Ook het verblijf is verre van goedkoop. Toch heb je als muziekliefhebber niet het gevoel dat je in de hoek gedrumd wordt door rijke Amerikanen en Russen. Die zijn er wel, maar ze domineren het festival niet.

 

 

Verbier is een ervaring. Uniek. Best wel onvergetelijk. Al was het alleen maar om te zien hoe geniaal Kissin is als muzikant, maar hoe hulpeloos in de omgang. Al was het alleen maar om die ene 18-jarige Engelse cellist (en wonderkind) te horen zeggen : "Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn om geen cello te kunnen spelen maar te moeten ploeteren in de loopgraven van de Vlaamse velden." Alleen al daarvoor ...

 

 

Verbier, all the way!

Mark Janssens

Verbier 2017
Verbier 2017
Verbier 9
Verbier 9
Verbier 10
Verbier 10
Verbier 2017
Verbier 2017

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.