Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Verborgen geheimen in Uncle Frank

Verborgen geheimen in Uncle FrankKunst & Cultuur

De bioscopen zijn nog steeds dicht. Daarom speurt Lieven Trio alle platformen af op zoek naar nieuwe films. Deze week trok Uncle Frank op Amazon Prime Video zijn aandacht.

Frank en Betty op roadtrip

Lieven Trio: "De nieuwe film van Alan Ball maakte mij direct nieuwsgierig. Ik ben een grote fan van zijn werk. Zijn reeks Six Feet Under was de eerste kwalitatieve reeks die ik ooit bekeek." Uncle Frank speelt zich af in de jaren 70 in South Carolina, het conservatieve zuiden van de VS. Vanuit het pespectief van zijn nichtje Betty leer je Uncle Frank kennen. Deze wordt gespeeld door Paul Bettany, bekend als Vision uit de Marvel-films. Hij woont samen met zijn partner Walid (Peter Macdissi) in New York. Wanneer hij voor een familiebezoek terugkeert naar South Carolina, verzwijgt hij echter zijn geaardheid. Zijn angst om verstoten te worden is te groot. Maar tijdens de roadtrip met Betty van New York naar zijn geboortedorp komen bij Frank zijn verdrongen gevoelens toch boven.

De acteurs zetten een straffe prestatie neer.
Lieven Trio

Met Uncle Frank maakt Ball een hele persoonlijke film. Hij groeide zelf op in het conservatieve Georgia. Voor een lange tijd hield hij zijn seksuele geaardheid verborgen. Inspiratie voor de film haalde hij uit zijn eigen coming out tegenover zijn moeder. Zij vertelde toen dat ze altijd vermoedens had gehad over de geaardheid van zijn vader, haar echtgenoot. Lieven Trio: "Alan Ball gebruikt Frank als symbool voor zijn vader. Hij probeert zich voor te stellen hoe jarenlang zwijgen voor zijn vader moet geweest zijn." 

Het personage Walid, de geliefde van Uncle Frank, komt uit Saudi-Arabië, waar homoseksuelen nog steeds terechtgesteld worden. "Deze achtergrond is als een soort spiegel voor die van Frank. Beiden zijn het slachtoffer van religieus fanatisme, waar de taboe rond homoseksualiteit mensen de dood injaagt. Een pakkend en gelaagd verhaal, dat vandaag relevant blijft."

Beluister hier het gesprek met Lieven Trio over Uncle Frank:

Lieven Trio over Uncle Frank

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.