Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Op zaterdag 26 oktober in Klara Live: Verdi's Don Carlos van Opera Vlaanderen

Op zaterdag 26 oktober in Klara Live: Verdi's Don Carlos van Opera Vlaanderen

De seizoensopener van een kersverse opera-intendant, Jan Vandenhouwe, in een enscenering van theatergrootheid Johan Simons, daar wordt reikhalzend naar uitgekeken. Het publiek op de première was er alvast voor te vinden ondanks de lange rit die een Don Carlos altijd impliceert. U kan dit intiem drama op zaterdag 26 oktober 2019 beluisteren tijdens Klara Live.
Sylvia in gesprek met Cara over Don Carlos

Sylvia Broeckaert ging naar de première. Via de audiospeler hierboven kan u haar reactie beluisteren (of hieronder nalezen) en in de videospeler kan u een reportage uit Het Journaal bekijken.

Simons focust helemaal op de tragische figuur van Don Carlos die in deze interpretatie zijn leven aan zich voorbij ziet trekken vanop zijn sterfbed. Als een geest tussen leven en dood, waart hij rond op het toneel.

Het is een knap staaltje acteerwerk van de Amerikaanse tenor Leonardo Capalbo die een even vloeiend legato in zijn zang legt als in zijn bewegingen, nu nog wat bijsturing van het Frans en we zijn er! De Vlaamse zangers in deze productie, Werner Van Mechelen, Annelies van Gramberen en Stephan Adriaens beheersen de Franse taal wel en zorgen voor muzikaal mooie momenten. Bij de protagonisten steekt de bas Andreas Bauer als Filips II er bovenuit in de totale beheersing van zijn rol. Publiekslievelingen waren de Turkse jonge bariton Kartal Karagedik als Posa (mooiste operarol ooit) en mezzosopraan Raehann Bryce-Davis als een Eboli die niet van humor gespeend is. De hele enscenering werkte als concept in de surrealistische droombeelden van Carlos maar werd wat té statisch na de pauze en ook de orkestdirectie die uiterst gecontroleerd is mag wat meer adem laten voor de muziek van Verdi. Koor en orkest zijn top, Opera Vlaanderen is ook dankzij hen bekroond als operahuis van het jaar. 

  • Klara Live met Verdi's Don Carlos van Opera Vlaanderen, op zaterdag 26 oktober van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
© Annemie Augustijns
Don Carlos, Filips II en Posa