Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Verkoop je vel aan de duivel

Verkoop je vel aan de duivelKunst & Cultuur

Deze week verschijnt de film 'The Man Who Sold His Skin' van de Tunesische regisseur Kaouther Ben Hania in de cinemazalen. Deze film werd onlangs nog genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film, maar heeft een stevig Belgisch randje: een kunstwerk van Wim Delvoye was de inspiratie voor het scenario en Koen De Bouw speelt één van de hoofdrollen.
Affichebeeld van 'The Man Who Sold His Skin'

Sam is een Syrische man die een Schengenvisum op zijn rug laat tatoeëren in ruil voor een echt visum

In 2006 plaatste kunstenaar Wim Delvoye een werk van hem op de rug van de Zwitserse tattookunstenaar Tim Steiner. Hij tatoeëerde eerder al varkens (die opgezet werden verkocht), maar dit werk is het enige waarvoor hij een menselijke (levende) huid als canvas gebruikte. De Tunesische regisseur Kaouther Ben Hania zag dit werk in het Louvre en het riep bij haar vragen op rond hoe we als maatschappij omgaan met kunst en met mensen en het verschil daartussen.

In de film speelt Koen De Bouw de rol van Jeffrey Godefroi, een Belgische en controversiële kunstenaar met internationale naam en faam. Deze rol is niet gebaseerd op Wim Delvoye als persoon, al hebben ze mekaar in de voorbereiding van deze film wel ontmoet. Koen De Bouw: "Er was een uur voorzien voor die ontmoeting, en dat is een hele dag geworden. We schoten goed op en Wim is een begeesterende verteller." Maar de kunstwerken van Wim Delvoye duiken wel regelmatig op in de film.

Een vergankelijk iets als een menselijke huid gebruiken als drager voor een kunstwerk is een heel provocerend idee, natuurlijk. En tatoeagekunst is een volkse kunst. Dus dit werk schopt op meerdere manieren tegen het zere been van de erkende, elitaire kunst.
Koen De Bouw

Maar de film gaat nog een stap verder: het verhaal draait rond de Syrische vluchteling Sam Ali, die in Libanon terecht komt. Zijn vriendin Abeer wordt ondertussen uitgehuwelijkt aan een Syrische diplomaat in Brussel en hij zoekt naar een manier om haar achterna te reizen. In een galerij in Beiroet ontmoet hij de Belgische kunstenaar Jeffrey Godefroi, die hem een voorstel doet: Sam laat een kunstwerk van Godefroi op zijn rug tatoeëren en in ruil krijgt hij papieren om naar Brussel te reizen. Als kunstwerk heeft hij meer bewegingsvrijheid dan als mens.

De film is een satirische kijk op de kunstwereld, maar gaat ook over integriteit, mensenrechten en ontworteling. 'The Man Who Sold His Skin' werd eerder dit jaar genomineerd voor een Oscar in de categorie 'Beste Buitenlandse Film'. Naast Koen De Bouw speelt ook Monica Bellucci mee en hoofdacteur Yahya Mahayni won de prijs voor Beste Acteur in de Orrizonti-selectie van het Filmfestival van Venetië vorig jaar.

 

Koen De Bouw over 'The Man Who Sold His Skin'

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.