Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Verloren gewaande tekening van Rubens na vier eeuwen terug thuis

Verloren gewaande tekening van Rubens na vier eeuwen terug thuis Kunst & Cultuur

De Vlaamse Gemeenschap heeft een bijzondere tekening van Peter Paul Rubens aangekocht voor een bedrag van 307.400 euro. Jarenlang werd gedacht dat de tekening verloren was gegaan. Het werk wordt opgenomen in de Topstukkenlijst en krijgt een plek in het Museum Plantin-Moretus.
© Frederik Beyens

De verloren gewaande tekening van Rubens.

Rubens maakte de tekening in opdracht van de familie Moretus. Het is een illustratie in het boek ‘Opticorum libri sex’ van de wiskundige en fysicus Franciscus Aguilonius. Dat werk over optica werd in 1613 uitgegeven door de uitgeverij van Christoffel Plantijn.

De aankoop van dit tot voor kort onbekende ontwerp van Rubens betekent een verrijking voor het in Vlaanderen bewaarde erfgoed. Het gaat om een ‘topstuk’ dat de vaak nauwe samenwerking tussen Rubens en de Moretus-familie illustreert.
Jan Jambon, Vlaams minister van Cultuur

Het ‘Opticorum libri sex’ van de jezuïet Franciscus Aguilonius (1567-1617) was een van de allereerste publicaties van de Plantijnse uitgeverij waaraan Rubens zijn medewerking verleende. Behalve de titelpagina, ontwierp Rubens ook de titelvignetten voor de zes delen van het boek.

Op de teruggevonden tekening zie je een geleerde met een armillarium – ook wel een hemelglobe genoemd. Een putto verlicht de globe met een brandende toorts, terwijl twee andere putti de schaduw van de ringen bestuderen.

© Frederik Beyens
De tekening van Rubens zal te bezichtigen zijn in Museum Plantin-Moretus.

Na vier eeuwen komt het ontwerp nu terug thuis in het Museum Plantin-Moretus nadat jarenlang gedacht werd dat de tekening verloren was gegaan. Tot de 18e eeuw behoorde de prent tot privécollectie van de markies van Lagoy. Nadien bleef ze in handen van de familie, daardoor was het ontwerp tot voor kort volledig ongekend.

Dat zo'n ongekende tekening van Rubens terug boven water komt, is een uitzonderlijke gebeurtenis. Al helemaal bijzonder is dat ze vanaf nu terug te bewonderen zal zijn in de drukkerij waar ze ooit voor bestemd was.
Iris Kockelbergh, directeur van het Museum Plantin-Moretus

De tekening wordt nu ook opgenomen in de Topstukkenlijst van zeldzame en onmisbare voorwerpen en verzamelingen. Deze lijst bevat op dit moment 786 individuele objecten en 104 verzamelingen die allemaal beantwoorden aan de criteria ‘zeldzaam en onmisbaar’. Voor deze beschermde voorwerpen en verzamelingen gelden speciale beschermingsmaatregelen en uitvoerbeperkingen.

Wie de tekening met eigen ogen wil zien, kan tijdens het weekend van 25 en 26 september of op 22, 23, 24 oktober passeren tijdens een toonmoment in het Museum Plantin-Moretus. Daarna zal de tekening te bezichtigen zijn tijdens de expo ‘Van crabbeling tot carton. Tekenen in de tijd van Bruegel en Rubens’ in het najaar van 2023.

© Frederik Beyens
De tekening wordt ook opgenomen in de Topstukkenlijst.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.