Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vernieuwde STAM in Gent heropent de deuren

Vernieuwde STAM in Gent heropent de deurenKunst & Cultuur

Het is zover. Het vernieuwde stadsmuseum STAM in Gent opende op 7 december de deuren voor het publiek. Fotograaf Michiel Hendryckx woont al sinds zijn 18 jaar in Gent. Hij maakte een reeks foto's die de veelzijdigheid van de stad tonen.
Phile Deprez

De vernieuwde luchtfoto van Gent

Hendryckx: "Ik ben ontzettend enthousiast over de vernieuwing. Het is een ongelooflijke stap vooruit." De collectie is aangevuld met een heleboel nieuwe voorwerpen. De grote blikvanger in de eerste zaal is een middeleeuwse waterput in een uitgeholde boomstam. Ook indrukwekkend is de 17e-eeuwse maquette met het oorspronkelijke plan voor de Sint-Michielskerk. Natuurlijk zijn enkele oude bekenden nog steeds te zien in het museum. "De geliefde luchtfoto van de stad Gent is er nog, alleen wat kwalitatiever. Ook de legokamer voor de kinderen en de kerktorens in lego hebben de vernieuwing overleefd."

In 17 beelden de stad portretteren was geen makkelijke opdracht. Hendryckx koos ervoor om weg te trekken uit het centrum en de rand van de stad op te zoeken. Hij wilt het publiek dingen tonen die ze anders nooit te zien krijgen. Hij toont de kameraderie tussen brandweermannen in hun kazerne en de concentratie bij kunststudenten in de studio.

Beluister het gesprek via Klara Select: https://klara.be/luister/select/espresso/vernieuwde-stam-in-gent-heropent-de-deuren

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.