Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Veronika Iltchenko in Boetiek Klassiek

Veronika Iltchenko in Boetiek KlassiekKlassieke muziek

Nu zaterdag 14 mei is de jonge Russische pianiste Veronika Iltchenko te gast bij Nicole Van Opstal in Boetiek Klassiek. Aanleiding is het concert dat zij samen met fluitist Toon Fret geeft op dinsdag 24 mei in GC De Zeyp in Ganshoren.
Foto van Veronika Iltchenko en Toon Fret

Veronika Iltchenko & Toon Fret, foto Julie De Clercq

Veronika Iltchenko en Toon Fret vormen samen een bijzonder duo . Ze zijn al lang met elkaar bevriend, delen dezelfde passie voor hun instrumenten en ervaren een intens plezier bij het samenspelen, dat ze willen delen met het publiek. Iltchenko trok de aandacht met vertolkingen van romantische werken en van meesterwerken uit de Russische pianoliteratuur. Fret is ook bekend als fluitist van Oxalys en het Collectief, Belgische kamermuziekensembles met internationale uitstraling. De eerste CD van het duo, 'Le temps retrouvé', laat virtuoze en verleidelijke muziek horen uit de Franse Belle Epoque van Debussy, Fauré, Gaubert, Enescu en Koechlin. Met hun tweede CD 'Die Welt von gestern' verkenden ze opnieuw deze periode, maar dan in Duitsland. Beide CDs werden unaniem geprezen door de vakpers en het publiek.

Iltchenko en Fret ondernamen eind maart, begin april samen nog een concerttournee doorheen Oekraïne: 6 concerten in 6 dagen in 6 verschillende steden, nl. Dnepropetrovsk, Kharkov, Ghlukov, Trostyanets, Sumy en Kiev. Op het programma stond muziek geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Muziek van Debussy, Bartok, Karg-Elert en Enescu. Het Oekraïense publiek maakte ook kennis met de muziek van Joseph Jongen. De 6 concerten waren een groot succes.

Het concert in Ganshoren is een mooie gelegenheid om terug te blikken op de tournee in Oekraïne en hun laatste cd ‘Die Welt von Gestern’ in werk van Schumann, Reinecke, Karg-Elert, Zemlinsky en Bartók.

Meer info over het concert in Ganshoren en Veronika Iltchenko.

Boetiek Klassiek

De delicatessenzaak van Klara. Nicole Van Opstal met de nieuwste cd's, opmerkelijk concertnieuws, aandacht voor trappelend en gelanceerd jong talent en allerlei nieuwigheden uit de wereld van de klassieke muziek.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via boetiekklassiek@klara.be

Elke zaterdag van 15 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.